SİVAS, DEVLET KURAN ŞEHİR!

SİVAS, DEVLET KURAN ŞEHİR!

SİVAS´a gelerek MİLLİ MÜCADELEYE katılmak isteyen FATMA SEHER HANIM´ın, ATATÜRK ile tarihi konuşması...

StHM Kültür/Sanat

Fatma Seher için Mustafa Kemal ile görüşebilmek, bir suikasti önlemek için sıkı tedbirler alındığından pek kolay olmamıştır. Onunla görüşmeyi nasıl başardığını, nasıl vazifelendirdiğini yine kendisinden dinleyelim:

"Mustafa Kemal´in huzuruna çıkabilmek için muhtelif kıyafete girerek üç günlük bir mücadeleden sonra, devamlı bir takibim neticesi olarak, Sivas´ta öğle yemeğine davetli bulunduğu bir yere giderken yolda yakaladım. Üzerinde çarşaf ve yüzüm de peçe ile kapalı idi. Kendisi ile bir me´sele hakkında görüşmek istediğimi söyleyince, ilk önce sert bir lisan kullanarak, ?Ne görüşeceksin!´ mukabelesinde bulundular. Kalbimdeki vatan aşkı bu sert muameleye galip gelerek derhal peçemi kaldırdım ve İstanbul´dan buraya kadar sizinle görüşmek için geldiğimi, ma´ruzatmın bir dakika için dinlemesini ısrarla rica ettikten sonra, pek yakınımızda bulunanküçük bir lokantaya beni kabul ettiler"bilgisini vermiştir.

Mustafa Kemal ona adını, silah kullanmayı, ata binmeyi bilip-bilmediğini, savaştan ateşten korkar mısın diye sormuştur. Verdiği cevaplar Mustafa Kemal´i memnun etmiş, ?Bütün kadınlar gibi senin gibi olsaydı Kara Fatma!? demiş, adı, onun bu hitabından sonra Kara Fatma olarak kalmıştır.



Anahtar Kelimeler: SİVAS DEVLET KURAN ŞEHİR!