SİVAS´ta adeta bir mantar gibi son yıllarda artan köy ve ilçe dernekleri, şehir kültürüne katkı sağlayamadıklarından dolayı eleştiri alıyorlar. Bir bina tutan veya o binayı satın alarak köy derneğine dönüştüren pek çok birliktelik, "kasaba milliyetçiliği" ölçeğinde örgütleşerek, küçük küçük klanlar halinde varlık gösteriyorlar.
Köy ve İlçelerdeki anlayış ve düşünceyi derneklerde yaşatan ve genelde kendi dar çerçeveleri içerinde kalan pek çok insanın, SİVAS´ın genel kültürüne dahil edilmeleri bekleniyor.
Dernek Başkanları ve Yöneticilerin siyasi ikbal uğruna genelde lobi işlevinde değerlendirilen derneklerde, kültür ve sanat faaliyetlerinin ise yapılmadığı gözlemleniyor.
Yılda bir defa köy ve ilçe şenliğini kültür şenliği zanneden pek çok derneğin, "TAVUK DÜRÜM ARASINA BAS BAS BAĞIRAN SANATÇILARLA" kültür şenliği yaptık demesi, zihin kirliliğine neden olması hasabiyle de eleştiri alıyor.
Dernek Başkanlarının kendilerini ifade etmek için şenliklerde bas bas bağırdıkları bilinirken, bazı derneklerin bir "klan" mantığı çerçevesinde siyasi arenada var olamaya da çalıştıkları biliniyor.
Bazı Köy ve İlçe Derneklerinin "DEDİKODU ÜRETİM MERKEZİ" de olduğunu dile getiren duyarlı pek çok insan, hangi derneğin kamu yararına bir çalışma yaptığının merak edildiğini dile getiriyorlar.
Şehri düşünen duyarlı insanlar ise herkesin bir köy veya kasabası olmasının doğal olduğu lakin köy ve kasabanın köyde kaldığını, şehirde ise şehirlilik bilincinin kökleşmesi ve devamı için uğraşmanın en doğru olacağı görüşlerini dile getiriyorlar.