Tarih: 19.12.2023 18:26

SİVAS MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İKİ SORUM VAR

Facebook Twitter Linked-in

         SİVAS MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İKİ SORUM VAR !!!!!!!

Soru 1:

Sivas yerel tarihi konusunda çalışmalarımı devam ettirirken 2019 yılında biriktirdiğim bilgileri kullanarak bir “Sivas Tarih Şeridi” hazırlamıştım. İlimiz ilgililerinden gören herkesin çok beğendiği ama kimsenin sahip çıkmadığı !!!! tarih şeridi, Osman Çelik Bey’in gayretleriyle yerel ve ulusal basında uzunca bir süre yer almış ve ses getirmişti. İlimizde tarih  şeridine sahip   çıkan tek yönetici ise, emekli olmadan çalıştığım Votorantim Sivas Çimento Ortaokul’unun müdürlüğünü yapan Bahattin Gülez Bey’di. Bahattin Bey, tarih şeridini okul duvarına astırarak hem bizi onore etmiş, hem de bizlere çok büyük moral vermişti. 

Sivas  tarih şeridini yerel basından gören İl Kültür Müdürlüğü araştırmacısı Ali Rıza Akyüz Bey’in uğraşılarıyla konu Cumhuriyet Üniversitesine aksettirilmiş, ilimizin önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Erdal Eser Bey “tarih şeridi” hakkında “çok olumlu” ve “detaylı”  bir rapor hazırlayarak Sivas İl Kültür Müdürlüğüne göndermişti. Erdal Eser Bey’e ve Ali Rıza Bey’e ve bana bu kıymetli desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Fakat her nasılsa !!!, birer nüshasının eğitim materyali olarak ilimizdeki okullara gönderilmesi planlanan proje, bir süre sonra “rafa” kaldırılmıştı !!!!!!

İlkokul, ortaokul ve lisedeki  çocuklarımız için çok olumlu bir “yerel tarih farkındalığı yaratabilecek” olan bu çalışmaya, oluşturulmasından bu yana aradan dört yıl geçmesine rağmen  Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü  neden hiç sahip çıkma gereği duymamıştır?

Soru 2:

Yakın dönem Sivas yerel basım dünyası incelendiğinde Sivas  yerel tarihini “derli toplu” anlatan ve “bir elin parmaklarının sayısını” geçmeyen  !!! eserin yayımlandığı rahatlıkla görülebilir: Ahmet Necip Günaydın-Ahper Nuri Delican-“Sivas” ,  Vahdet Olcayto- “Sivas Tarihi (Milattan Önce-Milattan Sonra)”, Adnan Mahiroğulları- “Bozkırdaki Çekirdek” Sivas, Olcayto Şahin (Suat Türkay- Sami Bildirici-Bahattin Gülez)- “Sivas Tarihi I, II”

Acizane tarafımdan yıllarca yoğun bir şekilde çalışılarak ve yukarıda saydığım üç arkadaşımın kıymetli yardımlarıyla,  iki cilt 560 sayfa “Sivas Tarihi” yazıldığı yönündeki haberler ilimiz yerel basınında ve sosyal medyada yoğun bir şekilde yer almıştı.

Bütün toplumsal ilerlemelerin, “kimsenin farkında olmadığı”, “gözden ırak” çabalara “vizyon sahibi” “geniş görüşlü”, “alışılageldik düşünce kalıplarının dışına çıkmış”, “havayı iyi koklayan” yetkili konumda bulunan  kişilerin şans vermesiyle ve keşfetmesiyle  ortaya çıktığı hemen herkesin malumu….

Bu anlamda Sivas Kamuoyu, İlimizin eğitimi ve kültürü anlamında “lokomotifi” olması gereken kurumlarından birisi olan  Sivas MEM’den, yerel basını, sosyal medyayı tarayarak yerel kültür gündemine ilişkin  “gözden ırak”, “örtük kalmış” çabaları değerlendirmesini ve ortaya çıkarmasını, onlara destek verilmesini beklemekteydi. (Ki bu kitaptan Sivas MEM’in mutlaka haberdar olduğunu düşünmekteyim!!!!)

Tam burada Sivas MEM yetkililerine Sivas kamuoyu adına hemen bir soru daha yöneltelim: Sivas yerel tarihi konusunda yazılmış birkaç eser ancak varken, bu konuda büyük oranda kurumunuz mensuplarınızca “yoğun çabalar sonucunda ve gece gündüz çalışılarak” ortaya çıkarılan “derli toplu” ve “akademik esaslara dayalı” Sivas Tarihi kitabına “sahip çıkmayı” düşünüyor musunuz?  İlimizin kültür hayatına “katkı” iddiasında olan bu eserin “ıskalanması” ilimiz anlamında bir kayıp olmaz mı?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —