"SİVAS TARİH ŞERİDİ" Hazırladı!

Türkiye de ilk olan bir çalışmaya geçtiğimiz yıl imza atan SİVAS'ın yetiştirdiği önemli aydınlardan Olcayto ŞAHİN'in bu çalışmasına hiç bir yetkili destek vermemiş ve çalışma öylece kala kalmıştı.

SPHM ÖZEL HABER

Merkez  İzzettin Keykavus Ortaokulu İngilizce öğretmeni Olcayto Şahin, bir yılı aşkın bir süre yoğun olarak çalışarak, ilimiz tarihi alanında M.Ö 2400 Hititler döneminden 29 Ekim 1923 Cumhuriyetin  ilanına kadar belli başlı uygarlıkları, devletleri ve olayları detaylı bir şekilde inceleyen ve açıklayan 485 cmx35 cm ebatlarında bir "Sivas İli Kronoloji Cetveli" hazırladı.

Olcayto Şahin ise konuyu soranlara şöyle açıklama yapmakta;

 "Branşım İngilizce olmasına rağmen, ilkokul-ortaokul yıllarından bu yana tarih bilimi konusuna yakın bir ilgi duymaktayım ve çeşitli tarihsel ve felsefi konularda amatör çalışmalar yapmaktayım. Son birkaç yıldır da amatörce "Sivas Yerel Tarihi" konusunda çalışmalar yapmaktaydım. Öğretmen olduğum için, okullarda okutulan  Sosyal Bilgiler, İnkılap Tarihi ve Tarih derslerinde   İlimiz yerel tarihi konusunda oldukça kısıtlı bilgiler olduğunu görerek, öğrencilerimizi "Sivas Tarihi" konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirecek  bir çalışmayı nasıl  yapabileceğimi  düşündüm. Bu düşünce beni "Sivas İli kronoloji cetveli" hazırlama fikrine götürdü. Yıllarca İlimiz sahaflarında, kitapçılarında İl Halk kütüphanesinde Sivas tarihine  ilişkin kitapları topladım.

Daha sonra dijital ortamda M.Ö 2400 Yılından 29 Ekim 1923 Cumhuriyetin İlanına kadar vuku bulan önemli medeniyetleri, devletleri, olayları görsellerle destekleyerek kronolojik olarak 485x35 cm ebatlarında bir ?Kronoloji Cetveli? hazırladım. Çalışmamı 29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilanıyla sonuçlandırmamın nedeni ise, bu dönemin çalışmayı içinden çıkılamayacak kadar detaylandıracak olması ve ayrıca  Cumhuriyet dönemi kronolojisinin ayrı bir çalışma konusu olmasıdır. Sivas tarihi konusunda hem kitap, hem de eğitim materyali anlamında büyük bir açık olduğu herkesin malumu. Ben bu çalışmamla bu alanda büyük bir boşluğu bir nebze de olsa doldurduğuma inanıyorum.

Yaptığım çalışmamın yaygınlık kazanarak ilimiz tüm okullarına ve hatta kamu binalarına dağıtılması için resmi anlamda gerekli girişimlerimi sürdürmekteyim. İnşallah yaptığım çalışma ilimiz genelinde devlet kurumlarımız  eliyle yaygınlaştırılarak, Sivas eğitimine ve öğrencilerimize bir katkı sağlar.



Anahtar Kelimeler: "SİVAS TARİH ŞERİDİ" Hazırladı!