Tarih: 11.11.2023 21:10

SİVAS TARİHİNE GAZETEMİZİN HEDİYESİ!

Facebook Twitter Linked-in

STHM ÖZEL HABER

SİVASLI AZİZ VLAS hakkında yeni yeni bilinmeyenler ortaya çıkıyor. SİVAS TİMES GAZETESİ'nin uzun araştırmaları ve SİVAS TİMES GAZETESİNE ulaşan çok önemli bilgiler SİVAS tarihine ışık tutacak mahiyette.

SİVAS TİMES GAZETESİ ile 14/09/2021 SALI GÜNÜ temasa geçen PİSKOPOS D.....    AZİZ VALAS hakkında önemli bilgiler verdi ERMENİ ve HİRİSTİYAN din adamlarından naklen bilgiler aktaran PİSKOPOS D....., AZİZ VLAS'ın ara ara uzlete çekildiği kaya mağaralarının COĞRAFI TANIMLAMASINI yaptı.

Konu ile ilgili yöre araştırması yapan SİVAS TİMES GAZETESİ, burasının "BAHARÖZÜ ve DELİİLYAS arası bir yer olduğunu kuvvetle muhtemel olarak belirledi.

Yöre insanı arasında "DÜĞÜNÜK KAYA" diye temsil edeilen yerin SURP VLAS'ın uzletgahı olduğuna dair kanatlar ortaya çıktı.

Hatta PSİKOPOS D.... "SURP VLAS Erciyes'e kaçmadan ve öldürülmeden önce de orada gizlendi" diye görüş bildirdi.

SİVAS TİMES GAZETESİ bu tarihi hakikatın izlerini sürmeye devem edeceği gibi  PSİKOPOS D...'yi SİVAS'a davet ederek konu ile ilgili daha detaylı çalışmalara öncülük edecek.

SİVASLI AZİZ VLAS KİMDİR?

280-316 yıllarında Sivas’ta yaşamış olan Aziz Vlas, Anadolu’da paganlık zamanında TEK ALLAH'a inanan birisidir. Halk hekimi olmanın yanı sıra, hekimlik bilgeliği ve manevi bir önder olarak da kabul görüyordu.

MÜSLÜMANLAR ve HİRİSTİYANLAR tarafından "göz evliyası boğaz avliyası" olarak tanınana ve sevilen VLAS, ANADOLU'nun TÜRKLER tarafından feth edilmesi ile de mezarı bulunarak onarılmıştır.

Fransa, İtalya ve Belçika’da tarımda iyi ürün alabilmek için; Malta’da doğumları kolaylaştırması, Rusya’da hasta hayvanları iyileştirmesi için; İspanya’da anjine, Belçika’da kuduza, Fransa’da difteri, diş ağrısı, gut hastalığı, raşitizm ve romatizmaya karşı; Yunanistan’da vahşi kurtlardan, İtalya’da depremden korunmak için; birçok ülkede solunum yolları problemleri ve boğaz hastalıklarına karşı onun yardımına başvurulur.

Kültü Rusya’dan Amerika’ya, İskandinavya’dan Güney Afrika’ya kadar yayılmış olan ve ona adanmış ya da adını taşıyan binlerce kilise, manastır, adak yeri, şehir, kasaba, köy bulunan Aziz Vlas, doğduğu ülkede artık pek bilinmemektedir. Halbuki o, 20. yüzyılın başlarında bile Sivas’ta sadece Ermenilerin “Surp Vlas”ı değil, Müslümanların da “Boğaz Evliyası”ydı. Mezarının bakımını bir Türk kadın yapar, hem Hıristiyan hem de Müslüman Sivaslılar onu ziyaret ederdi. 280-316 yıllarında Sivas’ta yaşamış olan Aziz Vlas, Anadolu’da Hıristiyanlığın ilk piskopos ve şehitlerindendir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —