SİVAS'ın AYDINLANMA SORUNU!

SİVAS

Osman ÇELİK Yazdı...

Aşamadığımız kalın zihniyet tortusu, kendimize özgü bakış açıları ortaya koymamızı da berelemektedir. Toplumun geneline hakim olan bu kadük düşünce, ne kadar da çok yeteneği törpülemektedir varın siz düşünün.

Aslında her şey, insan varlığının felsefesinde saklıdır.

Bir varoluş mantığı çerçevesinde, kendini gerçekleştirmiş aydın silsilesi, şehirlerin gelişimi için hayatiyet taşımaktadır.

Şehirleri, taş ve toprağın ötesinde mayalayan asıl unsur, aydınların düşsel aşkları ve ufuklarıdır.

Bir toplumda yeni bir medeniyeti, yeni bir düşsel aşkı, yeni bir öte ufuk arzusunu ancak ve ancak aydınlar kurabililirler. Yöneticiler ise oluşmuş bu ileri ufuk hamuruna, devlet rengini katarlar.

SİVAS, bu bağlamda en talihsiz şehirlerden biri desek yanılır mıyız? Bu şehir, aydın yetiştirememektedir. Bu şehir, aydın yetiştirmek için bir çaba da göstermemektedir.

Bırakın aydın yetiştirmeyi, kadim varlığındaki düşünsel ufku da yorumlayıp, yarınlara taşıyabilecek, irfani bakıştan da maalesef çok uzak.

***

Kendini gerçekleştirememeyi perdelemenin en sığ yolu olan, mesnetsiz kurallarla çepe çevre sarılmalar sonucunda, özgün insanlar yetişmemektedir.

Az sayıda yetişen nice hünerli özgün insan ise, aileden başlayarak törpülenip, yığınlar içinde sıradan bir fert olmaya sokulmaktadır ki en iç acıtıcı olan da budur.

Niteliklilerin içinde var olan ve onu bilgi ve irfanla donattığı “yılkı atı” vari enerji ve asalet, ne acıdır ki, sığ açmazlar zihniyet korosu tarafından sıradanlaştırılıp, sınırları belli açmazlara hapsetmektedir…

Özgün olmanın veya özgün bir duruş göstermenin bedelini ağır ödeyen pek çok yetenek, ya bu şehri terk etmekte, ya da sıradanlıklar içinde sıradan bir birey olup, kalabalıkların anlamsız kahkahalarına katılma tek düzeliğine uğramaktadır.

***

Bu ve benzeri sıralanacak onca değişmeyen zihniyet kalıbı, maalesef ki aydın yetiştirmeyi engellemektedir.

Bu şehir, uzun yıllardır aydın feraseti, aydın ufku ve aydın diyalektiği noktasında en dar zamanı yaşamaktadır.

Hayatı, tek düze yaşamaya alışmış yığınları, düşsel ufuk ve irfani derinlikle buluşturacak aydınlar, SİVAS´ın kaderinde etkin olmadıkları sürece bu şehri, güneşin veya sokak lambalarının aydınlatması korkarım ki yetersiz kalacaktır.



Anahtar Kelimeler: SİVAS' AYDINLANMA SORUNU!
Olcayto ŞAHİN
19.04.2023 12:09:33
Sayın Osman Bey, Yine kentimizin çok önemli bir sorununa parmak basmışsınız. Bu konuda yazdığınız yazılara yine acizane yorumlar yazmıştım. Günümüzün popüler deyimiyle "ben yine bu noktaya takıldım!!!" İlimiz aydın yetiştiremiyor mu? Yetişen aydınları bonkörce harcıyor mu ? Yıllarca önce büyük emeklerle hazırladığım "Sivas Tarih Şeridi" sizler gibi ilimizin yüz akı medyanın yardımları sayesinde ulusal basında bile yer alıp ses getirmişti. Bu tarih şeridinin ilimiz bütün eğitim kurumlarının duvarlarını süslemesi gerekirken, yine hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde !!!!!!!!!!!! yine kaderimle baş başa bırakılmıştım bir kez daha. Tarih şeridi sadece, o sırada çalıştığım okul olan Votorantim Sivas Çimento Ortaokulu müdürü olan ilimizin yüz akı yöneticilerinden Bahattin Gülez tarafından okul duvarlarına astırılmış ve onore edilmiştim. Bu kadarı bile bana yeter!!!!!! Allah sizin gibi güzel insanlardan binlerce kere razı olsun. Selamlar. Olcayto Şahin