Selim Yıldız´ın birinci kitabına konu olan İlhan (Egemen) Darendelioğlu kimdir?
Türk milliyetçiliğinin kurumsallaşmasında ve fikri yönden olgunlaşmasında kurduğu matbaa ve çıkardığı ?Toprak? aylık ülkü dergisi (Türk Yurdu dergisinden sonra Türkiye´de en uzun soluklu milliyetçi dergidir) ile önemli hizmetlerde bulunmuş olan İlhan Darendelioğlu (1921-1979), Türk Kültür Çalışmaları Derneği ve İstanbul Milliyetçiler Derneği gibi milliyetçi derneklerde de faaliyet yürütmüştür. İki dönem Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği Genel Başkanlığı da yapmış olan Darendelioğlu, 1969 seçimlerinde Adalet Partisi´nden İstanbul milletvekilli seçilmiştir. Demokratik Parti´nin de kurucuları arasındadır. 1975´ten sonra Milliyetçi Hareket Partisi´ne geçen Darendelioğlu, MHP İstanbul İl Yönetiminde görevli ve Ortadoğu gazetsinin Baş yazarı iken 19 Kasım 1979´da Marksist teröristlerin düzenlediği suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. ?Bizim için milletvekili sıfatı da gelip geçicidir. Bizim asli sıfatımız mezara kadar namuslu yaşamaktır. Biz o asli vazife içindeyiz? diyen Darendelioğlu, Ahmet B. Karabacak´a göre, mücahit ağabey; Nurettin Pakyürek´e göre, radyum beyinli Türk; Altan Deliorman´a göre ise Güneyli Yiğit idi. İlhan Darendelioğlu, Türkiye´de Komünist Hareketler, Türkiye´de Milliyetçilik Hareketleri, Türk Milliyetçilerinin Kalemiyle Atatürk, Türk Milliyetçiliği Tarihinde Büyük Kavga, Pazarlar Kanlı İdi, Nazım Hikmet Vatan Haini mi Vatan Şairi mi?, Ecevit Marksist mi?, Devrim Nedir? Devrimci Kimdir? gibi çok ciddi eserler vermiştir. Türk milliyetçilerinin çıkardığı Türke Doğru, Tanrı Dağı, Milli Yol, Milli Hareket ve Milli Işık dergilerinde yayınlanan yazıları ile de ses getirmiştir. Türkiye´nin en buhranlı dönemlerinde gazetecilik yapmış olması da tarihe diğer önemli bir hizmetidir.
Türkistanlı bir arkadaşının (muhtemelen Altan Deliorman´ın ortaokul arkadaşı Ziyaeddin Babakuran) aracılığıyla İlhan Darendelioğlu ile tanışan Altan Deliorman´ın ?otuzlu yaşlarda, ortadan uzun boylu, yağız, topluca bu Güney Anadolu çocuğunda, insanları kendisine kolaylıkla bağlayan bir tılsım gizliydi.? şeklinde tarif etmekte ve Darendelioğlu ve Türk milliyetçileri hakkında şunları söylemektedir: ?Edebiyat Fakültesi´nde okumuş, seçim sandıklarında filizlenen Beyaz İhtilal öncesi, başı, milliyetçilik yüzünden derde girmiş, fakat belalara karşı metanetle durmasını bilmiş bu genç adamın, medar-ı maişet motorunu ufacık bir pedalın başında döndürmesi beni pek şaşırtmamıştı. O dönemde, milliyetçinin şaşmaz kaderi buydu. Milliyetçiler, Türkiye´ye insan yetiştiren muazzam çarktan nasılsa kaçmış fabrikasyon hataları gibiydi. Kimisi öğretmen, kimisi bir yerde memur, kimisi Bab-ı ali bünyesinin bir türlü kabule yanaşmadığı genç gazeteci, kimisi tanınmamış avukat fakat hemen hepsi, daracık bütçelerinin içine sıkışmış, inancından başka sermayesi olmayan vatan evlatlarıydı. Çok kimseye hazin gözükebilecek bu kader, bana nedense hep Devr-i Saadet Müslümanlarını hatırlatmıştır. Darendelioğlu, örnek bir tevazuu sahibi yaratılışa sahipti. Türkçüler Derneği´nin kurucuları dernek başkanlığını ona teklif etmesine rağmen o yaşça büyük olmasına karşın böyle bir görevden kaçınmıştı. Keskin kalemini kılıç maharetiyle kullanan bu genç adam, özel hayatında hakikaten alçak gönüllüydü. Kalabalıkça meclislerde kendisinden bahsedildiği yahut söz sırası ona geldiği zaman yüzüne bir pembelik yayılır, mahcubiyetin ağır yükü omuzlarını çökertirdi.?
O´nu ?Türk dünyasının bu soylu ve güçlü savunucusunun belirgin meziyetleri arasında tevazuu yanında milli şuur uyanıklığı, edep ve ahlakı; ölçüye, endazeye vurulması mümkün olmayan eşsiz idealist bir kişilik? olarak ifade eden arkadaşı, sırdaşı Nurettin Pakyürek´e göre, ?Darendelioğlu, son yarım yüzyılda Türk soyunun yetiştirdiği ve sayıları birkaç düzineyi geçmeyen yüksek seviyeli milliyetperverlerden birisi?ydi. Ona göre Darendelioğlu, ?Türk´e beslediği saygı ve sevgi itibarını kişiliğinde kristalize etmiş?ti. (Selim YILDIZ)
Tarihten Fikre Fikirden Siyasete/Makaleler-I kitabının arka kapağında şunlar yazmaktadır:
Kişileri koşullandıran okuduğu tarih kitaplarıdır. Hiç bir bilimin insanın ruhuna, gönlüne ve yaşamına tarih kadar dokunamayacağı kanaatindeyiz. Toplumun öncüleri, siyasi liderler ve komuta kademesinin değerli subayları hep tarihle işe başlamışlardır. Çünkü tarih tecrübe, hakikat ve birikimlerle doludur. Bu doluluk insanı sosyal bir varlık konumuna yükseltir ve var eder?
Bu noktada kitabın tarih ve gelecek nesiller adına faydalı olması ümidiyle?
SELİM YILDIZ KİMDİR?
1982´de Sivas´ta doğan Selim Yıldız İlköğretim (Kanuni İlköğretim Okulu) ve liseyi Sivas´ta (Sivas Lisesi) okumuştur. 2003 yılında İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü dereceyle bitirmiştir. Beş yıl çeşitli Özel Öğretim kurumlarında öğretmen olarak ve Giresun Üniversitesinde de bir yıl Okutman olarak görev yaptıktan sonra 2011-2013 yılları arasında Gazi Osman Paşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitütüsü Tarih Ana Bilim Dalında Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında yüksek lisans yaptı. Aynı üniversitede doktora çalışmalarını sürdüren Yıldız, Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu´nda Öğretim Görevlisi olarak görevine devam etmektedir.
Gazetemiz yazarlarından da biri olan Selim Yıldız, İki aylık fikir ve kültür dergisi olan Devlet, siyaset ve düşünce dergisi olan Yeni Düşünce ayrıca Düşünce ve Tarih dergilerinin de yazarlarından biridir.
Selim Yıldız´ın 2013´te Berikan Yayınlarından çıkan Güneyli Yiğit/İlhan (Egemen) Darendelioğlu ve Siyasi Mücadelesi adlı kitabından sonra ikinci kitabı olan Tarihten Fikre Fikirden Siyasete/Makaleler-I kitabı da yine Berikan Yayınevi tarafından basılmış, raflarda yerini almıştır.