Tarih: 12.05.2017 09:44

SİVASLI Eşkiya KENGER MUSTAFA

Facebook Twitter Linked-in

 

SİVAS merkeze bağlı KARŞIYAKA MAHALLESİ yanındaki ÇİMKÜREK doğumlu olan Kenger Mustafa´nın sıra dışı yaşamını SİVAS POSTASI GAZETESİ aralıyor. Osmanlı-Rus Savaşı zamanında KAFKAS CEPHESİNE Sivas´tan da epey bir asker gittiği biliniyor. O yıllarda KENGER MUSTAFA´nın da ailesinden bütün erkeklerin cepheye gitmek için yola koyulduğu bilgisine ulaşıldı.

MUSTAFA´nın büyüklerinin yolda ?sen gitme evde kalanları bakıp onların iaşesini temin edersin? demesi üzerine Mustafa´nın mecburen köye döndüğü ve diğer büyüklerinin ise cepheye gittiği belirtildi.

Köye dönen MUSTAFA´nın bazı sebeplerden dolayı dağa çıktığı ve 10 yılı aşkın bir zamandır SİVAS´ın çevre köylerinde ?EŞKİYALIK? yaptığı vurgulanmakta.

Bilinenlerin aksine dağda yaşayan MUSTAFA´nın fakirden alıp zengine verdiği ve kimseye zararının dokunmadığı belirtilmekte. Hatta halka zulmedenlere de aman vermediği nerede ve ne zaman olursa olsun onları bularak yaptıkları zulümlerin hesabını sorduğu aile bireylerince verilen bilgiler arasında.

Hatta bu hal ve hareketinden dolayı yöre insanı tarafından sevildiği ve kollandığı ifade ediliyor.

Bir zaman sonra JANDARAMAYA bir ihbar sonucunda MUSTAFA´nın yakalandığı ve HÜKÜMET MEYDANI´nda tam idam edilecekken, affedildiği bilgilerine ulaşıldı.

İdam hükmünün icrası için dar ağaçlarının  kurulduğu ve ilk sırada duran mahkumun idam edildiği ve sıranın KENGER MUSTAFA´ya geldiği bir anda, aceleyle gelen bir atlının af haberini getirerek kıl payı KENGER MUSTAFA ve diğerlerinin kurtulduğu vurgulanmakta.

Uzun ve çileli bir yaşam süren ve mazlumların, garibanların yanında olan  KENGER MUSTAFA´nın ise 1972 yılında vefat ettiği bildirildi.

İlk defa SİVAS POSTASI GAZETESİ´nin gündeme getirdiği bu halk kahramanı hakkında detaylı araştırmaların yapılarak zamanla şehrin kültür arşivine dahil edilmesi ümit ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —