Tarih: 06.10.2020 10:32

Sivas´ta Sinema Yılları!

Facebook Twitter Linked-in

1954 -55 yıllarından başlayarak ileri tarihlere kadar Sivas ın çok muhteşem yılları idi. Sivas ta sinemaların ortaya çıkmasıyla Kahvehanelerin müşterisi azalıyordu. Şehirde eğlence mekanları olmadığından Sivas ta kahvehaneler artış göstermişti. Bu açığı kapatacak olan yine bir eğlence mekanına ihtiyaç duyuluyordu. Sinemalar buna önayak oldu o yıllarda tv yok radyo vardı radyo günleri olarak bilinir. Bu da yeterli olmuyordu.

***

Sivas ta çok eski olan Tan Sineması vardı. Şehrin merkezinde Kongre lisesinin karşısında ve yanında camii bitişiğinde cıbıllar parkı vardı. Bu sinema istasyon caddesi üzerinde olduğu için halkın uğrak yeri idi. Hemen arkasında Yazlık Selçuk Sineması vardı çevresi kaplı idi. Omay sineması vardı yazlıklı . Buda istasyon caddesi üzerinde idi. Yalçın sineması vardı sular başında günümüzde ayakta duruyor. Yazlık Nur sineması vardı Mehmet Paşa mahallesinde .Kongre müzesinin ordu evine bakan tarafında Ordu Evi Sineması vardı. Ersin sineması vardı yazlıktı. Atatürk caddesinde konak sineması vardı. DDY Fabrikalarında Demiryol Sineması vardı.

Bu sinemalar genelde birbirlerine yakın mesafelerde bulunuyordu.

Yazlık sinemalarda tahta sandelye vardı sandalyeler birbirlerine bağlantılı olurdu. Sıra halınde birer de numara konmuştu içeriye giren müşteriye yer gösteren teşrifatçi tabir ettiğimiz kişi yerini gösterir bahşişini alırdı. Genel bir düzenleme yapılmış fazla özenli olmayan sıradan yerlerdi.

Kışlık sinemalar özenli düzenli bir yapıya sahipti. Işıklandırılması ,sahne ve perde düzeni ,koltukları, çok düzenli idi. Her sene kışlık sinemalara bakım yapılırdı. Genelde yazın yazık bölümleri tercih edilirdi. Kışın ise kışlık bölümleri çalışırdı. sivas ın en güzel muhteşem yılları idi. Sivas çok kalabalık bir şehirdi. Çoğu insanlar birbirlerini yakınen tanırdı.

Sivas ta sinemalar çoğalınca halkın sosyal ve kültürel yapısında çok farklı değişimler başladı. İçine kapalı halk dışa açılmaya başladı değişimler oldu kültürel boyutun gittikçe genişleyerek gelişmeye başladığı yılların sinema öncülüğünü yaptı. Ara ara kapalı sinemalar a konserler gelirdi. bu konserlerde izdiham yaşanırdı. Gelen sanatciyi görmek istemek bir ayrıcalıktı bir merak konusu idi.

Sivas ta bu tür gelişmeler şehir halkı için önem taşımakta olup sosyal ve kültürel ve ekonomik alanlarda büyük gelişmeler sağlıyordu. Ticari alanda faaliyet gösteren halka yeni ufuklar açıyordu altın çağını yaşayan bir toplum oluşmuştu.

Ticaret hızla ilerliyor yeni ufuklar açıyordu. O yıllardan önce şehir duraklama döneminde idi köyden şehre yok denecek kadar göç vardı. Şehir göç almıyor ve göç vermiyordu. Merkez köylerden şehre taşınanların sayısı gittikçe artıyordu. Bunun sebebi DDY FABRİKALARINDA ÇALIŞANLARIN ŞEHRE YERLEŞMESİ DİR.

Şehrin imarı ve mimarı da genişliyordu. Yeni mahalleler oluşmaya başladı şehirde yapısal bir değişim başladı.

Ekonomik kültürel sosyal yapılaşma değişirken genelde halkın genetik yapısı değişmiyor saygı, sevgi, sadakat birlik ve beraberlik devam ediyordu. Sivas ta genelde aileler şöhret ve lakap üzerine kurulduğu için ismen böyle tanınırlardı. Büyük küçüğe sivas ta kimlerdensin diye sorulurdu. Sivasta sanayı alanında gelişme 1960 yılından sonra başladı şehrin önü açıldı. Yenilikler hızla ilerlemeye başladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —