SiVAS´ta SU Gibi Akar Hayat

SiVAS´ta SU Gibi Akar Hayat

Anadolu'da yüzyıllardır devam eden sebil geleneği Sivas'ta hala yaşatılıyor. Kurdun kuşun, gelen geçen yolcunun faydalanması amacı ile yol kenarlarına yapılan çeşmeler bir medeniyet anlayışın da gözler önüne seriyor.

 

Anadolu'nun pek çok özelliğini bünyesinde barındıran Sivas, bu müstesnalığının çoğunu unutsa da bazılarını hala yaşatıyor. Yüzyıllardı var olan sebil anlayışının, kuşaktan kuşağa sirayet eden felsefesi içsel bir döngü olarak duruyor.

Sivas'ın Altınyayla İlçesi Deliilyas Beldesi sakinlerinden İsmet YILDIZ'ın hayrat amaçlı yapıp insanların hizmetine sunduğu çeşme, herkesin taktirini topladı. Deliilyas Beldesi ve Gazi Osman Paşa Mahallesi arasındaki kaynak suyun çevreleyip yukarı kaldırarak bütün canlıların istifade etmesi için güzel bir hayrata imza atan İsmet YILDIZ'ın karşılık beklemeden yaptığı bu güzelliğin herkese örnek olması bekleniyor.

Su ve toprakla iç içe olan Anadolu insanının, sadece insanların faydalanması değil de, bütün canlıların bundan istifade ederek, sosyal ve çevresel bir sorumluluğun da genetik olarak devamına katkı sağladığı belirtiliyor.

Taşa bile ruh verip, suyla gelen kültürün, toprakla bütünleşmesini asırlardır sürdüren irfani duyarlılığın, barbar çağın hoyratlığına karşı bir dik duruş olduğu biliniyor.