Siz ne Yapıyorsunuz?

Siz ne Yapıyorsunuz?

Altınyayla İlçesi sınırları içersinde bulunan Tarihi Hitit Şehri Sarissa ve tek Hitit Gölü olan Suppitassu, yöre yöneticileri tarafından entelektüel bir gelecek ufku ile yorumlanamıyor. Bölge için paha biçilmez bir değer olan bu tarihi alanlar ile ilgili

Altınyayla İlçesi sınırları içersinde bulunan Tarihi Hitit Şehri Sarissa ve tek Hitit Gölü olan Suppitassu, yöre yöneticileri tarafından entelektüel bir gelecek ufku ile yorumlanamıyor. Bölge için paha biçilmez bir değer olan bu tarihi alanlar ile ilgili projeler geliştiremeyen İlçe yöneticilerinin ne yaptıkları merak konusu.

 

Sosyolojik rakımı epey yüksek olan Altınyayla İlçesi ve yöre köyleri, kışa kahvehanelerde girmeye hazırlanıyor. Bölgenin tek zaman geçirme yeri olan kahvehaneler, yaza kadar tıklım tıklım bir görev ifa ediyorlar. Altınyayla İlçesi köylerden göç alma haricinde herhangi bir yenilik içerisine giremezken, eski zamanlardan kalma “ağa, bey, paşa, soy, sülale gibi” boş kuruntularla övünüp modern dünyayı algılayamıyor. Yıllardır köy görüntüsünden kurtulamayan ilçe, gelen giden bütün Belediye Başkanlarının başarısızlıklarının bir kurbanı olarak anıla gelmeye devam ediyor. İlçenin tek Belediyesi olan Deliilyas Belde Belediyesi ise adeta çamur deryası içerisinde. Çamurlarla boğuşan Beldenin de bir köy görüntüsünü aşamadığını dile getiren yöre sakinleri, Deliilyas Beldesine bağlı olan köylerde de manzaranın içler acısı olduğunu ifade ediyorlar.

Deliilyas Belde Belediyesinin bu sorunlara acil çözüm bulup beldeyi geleceğe taşıma yönünde projeler ortaya koyması gerekirken, cenaze evlerine “etli pide” göndermesi ise komik bulunuyor. Belediyenin bir köy muhtarlığı gibi hareket etmesinin köy ruhunu aşamamanın bir göstergesi olduğunu ifade eden vatandaşlar, buraların böyle geri kalmışlığa mahkûm edilmeyi hak etmediğini belirtiyorlar.

Altınyayla ve Deliilyas’ın elinde bulunan altın hazinelerin ise paha biçilmez olduğuna vurgu yapan yöre insanları, özellikle Sarissa ve SUPPİTASSU’nun İlçe Kaymakamlığı ve Belediyeler tarafından önemsenmediğini dillendiriyorlar.

Kadeş Savaşı’nda şahit tutulan Tanrının Sarissa’nın Fırtına Tanrısı olduğu bilindiği halde, böyle önemli bir geçmişin yöre için ekonomik kazanca yöneticiler tarafından dönüştürülemediği vurgulanıyor.

Özellikle dağların tepesinde bulunan SUPPİTASSU’’nun, çevre düzenlemesine neden tabi tutulmadığı anlaşılamıyor. Sivas’ın efsane Valilerinden Hasan CANPOLAT tarafından, Suppitassu içinde kumların temizlenmesi yönünde bir düşünce geliştirildiği, lakin CANPOLAT’ın Sivas’tan ayrılması sonrasında bu düşüncenin hayata geçirilemediği belirtiliyor.

Altınyayla Kaymakamlığı, Altınyayla ve Deliilyas Belediyelerinin Sarissa ve Suppitassu için düşünceler geliştirerek, buraların turizme kazandırılması hususunda ivedi çalışmalarda ne zaman bulunacakları ise bilinmiyor.