SÖYLEŞİ

SÖYLEŞİ

SİVAS POSTASI GAZETESİ Olarak SİVASLI İŞ İnsanı Lütfi ABAY İle Bir Söyleşi Gerçekleştirdik...

SPHM ÖZEL HABER

--Sayın Lütfi ABAY sizi tanıyabililir miyiz?

Ben Sivas merkez Tutmaç Köyü’nde 1939 da dünyaya gelmişim. İlkokulu köyde bitirdikten sonra orta ve liseyi Sivas’ta okudum. 1959 da Ankara ffk. Kimya mühendisliği imtihanına girdim.

O yıl İstanbul Üniversitesi imtihanlarına da kayıt yaptırdığım halde imtihan saatini kaçırdım. 1965’te mezun olduğum yıl Petkim pk. Aş yurtdışında Amerika’da kimya mühendisliği dalında mastır yaptırmak için bir sınav açtı. Bu sınava taze bilgilerle girdiğimiz için en fazla bizim dönemden mezun olanlar kazandı. 200 küsur lisans mezunu kişi katıldı. 12 kişi gönderdiler. İmtihanı kazandık Amerka’ya New York a lisan öğrenmek için gittik 6 ay sora Los Angeles Usc ye master için müracaat ettik ve kabul edildik.

--Siz SİVAS’ın ve ülkemizin yetiştirdiği çok önemli bir iş insanısınız. Başarınızın sırrını öğrene bilir miyiz?

1-Dürüst olmak günü kotarmak için çalışmamak. Dürüst olmayan yani helal olmayan kazancın rehaveti olsa da helaveti olmaz. Kimi bu rahatsızlığı erken yaşta fark eder kimi daha ileri yaşlarda fark eder ama bir gün mutlaka o pişmanlık duygusunu yaşar. Buna bizzat aralarında yaşadığım bazı büyüklerimizde şahit olmuşumdur.

2-Girişimci olmak ,hata yapmaktan korkmamak. İş yapan hatada yapabilir. Mühim olan o hatayı fırsata çevire bilmek.

3-Takipci olmak ,işini takip etmeyen kişi sonunda ne kadar fazla kazansa da ,sonunda kaybetmeye mahkümdur. Bu durumu çok yakın çevremde bizzat gözlemleyen biri olarak ifade etmek isterim.

4-Aklını kullanarak önüne çıkan fırsatları iyi değerlendirmek. Bakar körlük her meselede olduğu gibi ticarette de bakar körlük vardır. Kimi sadece bakar bazı kimselerse olayı görür ve de değerlendirir.

5-Ticaretin kokusu ticaretin kendine has bir kokusu vardır. O kokuyu hissiyatınla aklını birleştirerek farkede bilirsin. Bu olguların yaşandığı bir ortamda ,başarısız olmak hemen hemen imkansızdır.

Bu şekilde kısa bir giriş yaptıktan sonra .sizlere gerek okul yaşamımda gerekse iş hayatımda yaşadıklarımdan bazı kesitler sunmak isterim.

Bir gün kütüphanede ders çalışırken baktım birkaç öğrenci ortada bırakılan kitapları raflara yerleştiriyorlar. Bunu bende yapabilirim dedim ve kütüphane müdürünün kapısı çaldım içeri girdim ve kendisine burada çalışmak istediğimi söyledim. Bazı sorular sorduktan sonra ,yarın sabah gel beşla dedi ve böylece ABD’de ilk işimize başlamış olduk. Drsvarme: avecor: ferro corp. : petkim: kimpaş aş

--Sayın Lütfi ABAY, sizi başarılı bir iş insanı olarak bilmemizin de ötesinde güzel gayretlere de omuz veren birisiniz. Özellikle eğitim öğretime çok önem veriyorsunuz.  Bize biraz eğitim yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

SİVAS Kılavuz Mahallesinde ;Lütfi Abay ilkokulu,Hayırsever Lütfi Abay ilkokulu,Lütfi Abay Ortaokulu,Cumhuriyet Üniversitesinde Lütfi Abay Erkek Öğrenci yurdu. Van’da depremden sonra Lütfi Abay Öğretme evi. Olarak özetleyebiliriz.



Anahtar Kelimeler: SÖYLEŞİ