St. VLAS Monastery

St. VLAS Monastery

Osman ÇELİK Yazdı...

SİVAS'ta M. S. 280-316 yıllarında yaşamış olan SİVASLI Aziz Vlas'ın (St. Blaise) hayatıyla ilgili gizem devam ediyor. Mezarının GÖK MEDRESE yanında olduğuna dair kanaatler hali hazırda büyük bir gerçekliliği işaret ederken, AZİZ VLAS'ın bir manastırı olmadığı biliniyordu.

SEVGİLİ OKURLAR, lakin geçtiğimiz günlerde bize ulaşan bilgiler büyük bir heyecan verici.  Aziz Vlas'ın sadece mezarının olduğunu bilmemize ilaveten bir manastırının da olduğu yönünde coğrafi tanımlamalar somutluk kazanmak üzere.

Hem inanaç tarihi, hem de SİVAS açısından bu bakir bilgilerin ne kadar önemli olduğu yadsınamaz. 

Adına binlerce eser yapılan ve nice şehirlerin de koruyucu azizi olan VLAS'ın, yaşam gizlerini araştıran en önemli şahsın ise PAPA BENEDICTUS olduğunu öğrendik. 

PAPA BENEDICTUS'in 1917 yılında SURP VLAS hakkında araştırmalar yaptırmak için üç önemli adamını SİVAS'a gönderdiği ve bu üç PAPALIK görevlisinin, KIZILKAVRAS, PİRKİNİK, KANGAL MANCILIK, ULAŞ ve ŞARKIŞLA'da kalarak bilgi topladıkları bilgisi bize ulaştı.

1917 yılında bu araştırmanın bir sonuca ulaşmadığı sanılırken, bu papalık görevlilerinin SİVAS ve ŞARKIŞLA arasında coğrafi tespitler üzerinde durduklarını öğrendik.

Zamanın şartları nedeniyle bir sonuca ulaşılmayan arayışlar yıllar geçmesine rağmen yeniden gündemde. PAPA BENEDICTVS'in bir rüya üzerine bu üç görevliyi SİVAS'a gönderdiği KATOLİK dünyasında bilinen bir gerçek imiş. 

PAPA BENEDICTVS rüyasında "AZİZ VLAS'ın kurtların azizi olduğu ve kurtlarla birlikte bir manastır inşa ettiğini" görür.

Elbetteki rüya bilimsel bir araştırmaya temel teşkil edemez lakin, insanlığın belleğinde ki arayışlara ve sorgulamalara da birer pencere açabilmektedir.

1917 yılındaki araştırmalar tam hedefine ulaşmasa da, belli bir gerçeğin de ip uçlarını vermektedir. 

Bize geçen hafta (14/09/2021)ulaşan bilgiler ve coğrafı tanımlamalar büyük heyecan uyandırdı.

Sadece mezarı aranan AZİZ VLAS'ın, bir manastırının da olduğu kırık dökük bilgileri yabana atılır değil. İslamiyetten önce yaşamış Tek Tanrıya inanan AZİZ VLAS'ın SİVAS'taki "pağanlık" baskılarından korunmak için SİVAS ile ŞARKIŞLA arasında bulunan dev kayaya sığındığı varsayılıyor.

"DÜĞÜNÜK KAYA" diye anılan o güzergahtaki tek kayalık yükselti başkaca bir ihtimali ortaya koymamaktadır. Üsten girişi olan kayalık içinde bazı odalar da oyulduğu ve yakın öğrencileri ile bir müddet burada yaşayıp Tanrıya ibadet ettiği sanılıyor.
Değişik birimlerde çalışan dostlarımla o alanın "COĞRAFİ TANIMLAMASI" üzerinden de bazı araştırmalar yaptığımızda, gerçeğe daha da yaklaştığımızı gördüm. 

KERVAN YOLU üzerinde, HALEP KÖPRÜSÜ, PINARBAŞI ve ŞARKIŞLA üçgeninde var olan dev kayalık akıllara durgunluk verecek bir gerçeğin de bir parçası mı sorularını akıllara getiriyor.

Kaya içinde oyulan odalar olduğu ve bir girişi de söz konusu olan alanın, 1917 yılındaki PAPALIK GÖREVLİLERİ tarafından tespit edilemediği de bir gerçek. PAPALIK GÖREVLİLERİNE ilaveten ANADOLU'ya yani SİVAS'a gelen nice seyyahında böyle bir saiki akıllarından çıkarmayıp araştırmalar yaptığı bir gerçek.

Mekansal tespit ve coğrafi kodlamalara ilaveten, o alanın asırlara varan "kurt sürüleri hakimiyetinde"olduğunu da isterseniz bir köşeye kaydedelim. AZİZ VLAS'ın manastırı olduğunu kuvvetlendirici deliller hakkında araştırmalarımız devam etmektedir.

PAGANLIK baskısından kaçan AZİZ VLAS'ın en son ERCİYES dağında yakalandığı bir gerçek, lakin ERCİYES dağında uzun kalmadığı da varsaylıyor. Asıl mekanının ŞARKIŞLA VE SİVAS arası olduğu yavaş yavaş kuvvetleniyor.

AZİZ VLAS'ın uzletgahı olduğunu tahmin ettiğimiz "DÜĞÜNÜK KAYA" yapısı ise araştırılmaya değer. Herhangi bir baskın veye kuşatmada, aşağıdaki yerleşim alanlarına gidecek dar boğazlara ilaveten, kışın yazın kalabilecek bir alan olduğu da biliniyor.

ASIRLARDIR yöre insanı tarafından bilinen ve zamanla da elbette pek çok tahribata uğrayan bu yerin, SURP VLAS'ın manastırı olması sürpriz olmayacaktır.

Bu araştırmaların zamanla somut verilerle desteklenmesi ve makes bulması durumunda dünya İNANÇ aleminde büyük yankısı olmakla birlikte SİVAS açısından da önemli bir anlam kazanacaktır.

Nerdeyse dünyanın tamamında var olan AZİZ VLAS Kültü, doğduğu topraklar olan SİVAS'ta bir manastırla bütünlenmesi durumunda SİVAS' ı da dünyada paha biçilmez bir konu ma getirebilir.

Tek TANRIYA inanan ve ANADOLU'nun SELÇUKLULAR tarafından fethi sonrasında da mezarı bulunup korunan, halkın "göz evliyası boğaz evliyası" dediği AZİZ VLAS'ın, bir manastırının da olduğu eğer ispatlanırsa, bu çok önemli bir keşif olarak yerini alacaktır

 



Anahtar Kelimeler: . Monastery