Şu Dünyanın İşine Bak

Şu Dünyanın İşine Bak

OLCAYTO ŞAHİN Yazdı...

Şu Dünyanın İşine Bak (Biraz Gecikmiş Bir Yazı) !!!!!!

Âşıklık geleneğinin tüm Türkiye’de sevilmesini sağlayan ve 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’nde yer alan, dünyaca ünlü şairimiz Âşık Veysel, vefatının 50. Yıl Dönümü olan 2023 yılında UNESCO ile ilişkili olarak “Aşık Veysel anma ve kutlama yılında” anılmıştı. Aşık Veysel şiirlerinde; “ insanın varoluş serüveni, yaşama sevinci, doğa ve insan sevgisi, dostluk, ulusal birlik ve beraberlik” temalarını çok güçlü bir şekilde işlemişti.

Peki, UNESCO’nun “insanlığın somut olmayan kültürel mirası” listesinde yer alan ve ölümünün 50. yıldönümü tüm dünyada “anma ve kutlama yılı” olarak ilan edilen Aşık Veysel, “bir eli yağda bir eli balda” bir yaşam sürüp, son model arabalarla gezip, toplum tarafından el üstünde tutulup, videoları!!!! milyonlarca seyredilip, Maldivlerde tatiller mi yapmıştı? !!!!!! Bilemediniz !!!! Yanıtımız maalesef hayır!!!! Ölüm tarihi olan 1973 yılına kadar yaşadığı Şarkışla’nın “Sivrialan” köyünde, son derece yoksul, zor, çileli bir yaşam sürmüştü….

Aşık Veysel’in İlimizdeki ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilere konser vermek üzere davet edildiğini, konserden sonra bir öğrencinin eline bir “tas” (yeni nesiller büyük ihtimalle bilmezler!!! Tas: içine genellikle sulu şeyler konulan, yarımküre biçiminde, metal bir kaptır!!!!!!) tutturularak, öğrencilerin “gönüllerinden ne kopuyorsa üç beş kuruş paraların” toplanarak aşığımıza iletildiğini, İlimizin yetiştirdiği ve Türkiye’nin en önde gelen halkbilimcilerinden olan Dr. Doğan Kaya’dan dinlemiştim.

“İbreti alem”!!!! için burada yazmayı düşündüğüm, fakat bu sözler buralarda paylaşılır mı diyerek utanarak vazgeçtiğim derecede utanmaz argo sözleri şarkı sözü olarak yazıp milyonlara dinleten, bu sözlerden milyarlarca lira kazanan, son derece lüks bir yaşam süren, insanlar tarafından el üzerinde tutulan, repertuvarı!!! biri iki şarkıdan ileri gitmeyen, doğru düzgün bir şarkıyı başından sonuna kadar doğru düzgün söyleyemeyen fakat videoları yüz milyonlarca dinlenen ve toplum tarafından el üstünde tutulan !!!!! “bazı sanatçılarımız”!!!!!! karşısında (son derece düzgün, onurlu ve hakikaten sanatçı!!! İnsanları bu sözlerimden muaf tutarım) , “murat yalan ölüm gerçek” diyen ve son derece münzevi, yoksul, gariban, çileli bir yaşam süren “Aşık Veysel”!!!!!! Ne diyelim !!!!!! “Adaletin bu mu dünya!!!!!!!”



Anahtar Kelimeler: Dünyanın İşine