Sultan Vahdettin SİVAS´tan mı Evliydi?

Sultan Vahdettin SİVAS´tan mı Evliydi?

SİVAS tarihi araştırmacılara bakir gizler sunuyor. Sivas merkeze 8 km. uzaklıktaki UZUNTEPE KÖYÜ´nden Osmanlı Sarayına bir gelin giderek Şehzade Vahdettin ile evlendiği bilgileri edinildi.

 

 Sivas araştırmacılara önemli bilgiler saklıyor.  Osmanlı Sarayına bir gelinin merkeze 8 km. uzaklıktaki ÇİLHIDIK köyünden gittiği ve Vahidettin Han ile evlendiği bilgisine ulaşıldı.

Sivas Postası Gazetesinin edindiği bilgiler ise tekrar takrar yayınlanıp, şehrin kültür hafızasında yer edinecek bilgiler niteliğinde.

 Tarihte 93 Harbi olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı´ndan sonra Türk topraklarına Abhazya´dan göç eden Marşan Prensi Abdulkadir Bey ve ailesinin Sivas´a yerleştiği, özellikle de Sivas´ın ünlü Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından ÇİLHIDIK KÖYÜNE yerleştirildiği bilgilerine ulaşıldı. Merkeze 8 km. uzaklıktaki çiftliğe maieti ile yerleşen Marşan Prensi Abdulkadir Bey´in, kendisine görkemli bir konak yaptırdığı belirtildi.

 Abdulkadir Bey´in kız kardeşi Emine Nazikeda Hanımın, 9 Ekim 1866 yılında doğduğu ve bir müddet sonra yakın akrabalarının Osmanlı sarayında bulunması sebebiyle İstanbul´a gittiği,  güzelliği ve zarafeti ile dikkat çekince de, Şehzade Vahidettin´in ile 8 Haziran 1885 tarihinde evlendiği bilgilerine ulaşıldı.

Bu evlilikten Fenire, Sabiha ve Ulviye isminde üç kızları olduğu Osmanlı Hanedanının 1924 yılında sürgüne gönderilmesi sonucu sürgünde bulunduğu Kahire´de 1941 yılında öldüğü belirtildi.

Sivas´ta pek bilinmeyen bu tarihi gerçeklerin, daha gür bir şekilde dillendirilerek, şehrin kültür hafızasında yerini almasının tarih bilgisi ve şuuru açısından gelecek kuşaklara ışık tutabileceği öngörülüyor.



Anahtar Kelimeler: Sultan Vahdettin SİVAS Evliydi