Tarih: 16.07.2022 21:47

SUPPİTASSU YOLU YAPILDI!

Facebook Twitter Linked-in

SPHM ÖZEL HABER

HİTİTLER'in KUTSAL GÖLÜ olan SUPPİTASSU yolu yapıldı.. 1900 rakımda bulunan 3500 yıllık göl, HİTİT KRALLARININ her ilkbaharda gelip Tanrı'ya adak sunup arındıkları göl olarak biliniyor. Tarihi Hitit Şehri SARİSSA'ya ait olan ve KULMAÇ DAĞLARI doruğunda buluna gölün yolu, Vali ŞİMŞEK'in talimatları sonucunda yapılarak halkın hizmetine açıldı..

KRAL GÖLÜ yolunun yapılması ile göle ulaşımın daha kolay sağlanacağı ve özellikle TEMMUZ-AĞUSTOS döneminde bilim insanları ve doğa tutkunlarının buraya gelecekleri belirtiliyor.

SUPPİTASSU GÖLÜ

 HİTİT GÖLÜ: SUPPİTASSU

 Bu kazı çalışmaları sırasında tespit edilen, Hitit tarihinde göl adıyla da bir ilki temsil eden Sarissa şehrine yaklaşık 3 km. uzaklıkta, dağın eteğinde 1900 rakımda, büyük ihtimalle şehrin su ihtiyacını karşılamak için tabanı taşla döşenerek oluşturulmuş bir göl olan “Suppitassu” ise, bir göl olmanın ötesinde, her ilkbaharda büyük kralın “Hattuşaş”tan gelip burada ibadet ettiği önemli bir merkezdir. Tarihi Kral Yolu’nun çevrelediği yörede, Suppitassu’nun hâkim bir noktada yer alması, hem bir manevi içerik arz etmekte, hem de yolcular için konaklama ihtiyacı konumundadır.

 Halk arasında “Göl Gediği” olarak bilinen bu Hitit gölünün yanı başında bir tapınağın olduğu da varsayılmaktadır.

Büyük Hitit tarihinde, bu gölün daha ne denli öneli olduğu, zamanla gün ışığına çıkmayı beklemektedir. Yüzey araştırmacıların tespitine göre Altınyayla yöresinde, Sarissa ve Suppitassu’dan başka onlarca eski yerleşim yeri olduğu söylenmektedir.

 Başta Kızılhöyük, Harmandalı, Küçükyurt, Altınyayla, Deliilyas olmak üzere birçok alan, bilim insanlarının tarihe ışık tutmalarını beklemektedir. 

 KRAL YOLU

Tarihi Hitit Gölü SUPPİTASU’un üst tarafında, KULMAÇ (Kubik Dağı)Dağları doruğunda 2021 rakımlı KRAL YOLU ise kimse tarafından bilinmiyor. Doğu-Batı eksenli devam eden ve taş döşeli olan yolun hala keşfedilmemesi hayretlere neden oluyor. Bu yolun 20 km.civarında olduğu biliniyor.

SUPPİTASSU TAPINAĞI                                      

Hitit Gölü SUPPİTASSU’nun Batı yakasında bir tapınağında olduğu bilinmekte. Yapılan yer altı çalışmalarında burda bir tapınağın olduğu ortaya çıkarken, hala bu tapınak ile ilgili bir çalışmanın da yapılmadığı biliniyor.

SU SARNICI

Hitit Gölü SUPPİTASSU’yu besleyen 2 tane tatlı su kaynağı tespit edilirken, bu kaynaklardan birinin ise hala gölü beslemeye devam ettiği gözlemleniyor. SUPPİTASSU’yu sağlı sollu kış yaz besleyen bu iki kaynağın su sarnıcı mahiyetinde planlandığı ve yapıldığı bilinmekle birlikte, arkeolojik bir çalışma yapılmadığından dolayı bilimsel neticelere varılmamaktadır.

Ayrıca SUPPİTASSU'yu besleyen KULMAÇ DAĞLARI  yüzeyinde alt bir hat bulunduğu ve bu hatlarla gölün beslendiği ve kurumasının önlendiği varsayılıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —