"SUYUN GÜCÜ"

Selahattin ÇERİK Yazdı...

Su hayattır, su medeniyettir. Su ile başlayan insanlık, su savaşları içerisinde kendini buldu bulacak. Bakmayın su zenginliği içerisinde olduğumuz safsatalarına, susuz bir ülkeyiz, böyle giderse gelecekte çöle dönecek ülkemizde su savaşlarında başrol oynayacağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu noktada çalışmaları başlattı. Su zengini olmadığımızı deklare eden Cumhurbaşkanı, gerekli çalışmaların yapılması yönünde Bakanlık talimatı verdiğini ifade ederken, suyun gücünün milletle buluşması yönünde bir dizi çalışmaları yakından takip ediyor, etkinliklere katılıyor, çalışmaları teşvik ediyor. Yani bir ülkenin en önemli sorununa el atmış vaziyette. Geleceğimiz yoksa büyük tehlikede…

***

Allı gelinleri yutan körolasıca suyun önemi meğerse çok büyükmüş Sivaslı! Şimdi üzerini törenlerle kapattığın suyun hasretini çekiyorsun, Murdar dediğin, Mısmıl dediğin ırmakları bulamıyorsun… Kirleten sen, kirlettiğinden rahatsız olan sen, üstünü kapatan sen. Tıpkı deniz salyasını yaratan insanın deniz salyasından utanmadan denizi suçlaması gibi. Şimdi kapattığın ırmakları arıyorsun, bulamıyorsun. Yıktığın şahane eski Sivas evlerini bulamayan, arayan bizler, şimdi su medeniyetine ulaşmaya çalışıyoruz.

AKSU bunun örneği. Var olan ve kirlettiğimiz ırmağı tekrar hayata kazandırmada büyük paralar harcandı ama şu anda herkes sefasını yaşıyor. Özellikle yaz ayının vazgeçilmezi olan bu saha şimdilerde darısı diğer ırmakların başına dedirtiyor.

Çocukluğum Akdeğirmen Mahallesinde geçti, bu mahallede ırmak kenarının sefasını gördük, güzelliklerini yaşadık. Ve ardından kirletilen ırmağın kapatılmasının acısını yaşadık. Rahmetli babam, “Irmakların üstünün kapatılmaması için çok mücadele verdik ama ne yazık ki başaramadık!” derken, şimdi bu ırmakların üstünün açılması gerekliliği dillendiriliyor.

Yok etmek kolay, kirlettiğimiz suyun üstünü kapatmak kolay ama bu kötülüklerimizin bir bedelinin ödenmesi gerekmez mi? AKSU gibi eserlerin oluşumu hiç zor değil. Bedeli olacak ama insanoğlu böyledir, hatasının bedelini en ağır bir şekilde öder. Bu da öyle olacak, ama bakın kazanan Sivas olacak.

***

Suyun gücünün milletle buluşmasının manasını Cumhurbaşkanı çok iyi biliyor, toplumlar biliyor mu? İşte bu noktada yapılması gerekenler kendiliğinden ön plana çıkıyor. Yok ettiğimiz su medeniyetine biran önce kavuşmak gerekmez mi? Yapılacak olan çalışmalarının bedelinin ağırlığından dem vururken, yok ettiğimiz güzelliğe kavuşmanın bedeli olabilir mi?

Bu konu sürer, devam edecek. Vesselam…



Anahtar Kelimeler: "SUYUN "