Tarih: 01.07.2018 17:41

Taraftar Demokrasisi

Facebook Twitter Linked-in

TARAFTAR DEMOKRASİSİ

Arjantin milli takımının eski futbolcusu Voldano, futbola, bilimin, teknoloji ve istatistiğin çok fazla karıştırılmasına itiraz etmiş. Çünkü ?Futbol bilimle taban tabana zıt, çelişkili, ilkel ve duygusal bir oyundur.? Demiş.

Demokrasimiz  ve yaşadığımız seçim süreçleri,  gün geçtikçe ve tüm unsurlarıyla  Futbola daha da  benzemektedir. Seçim sonuçlarına  baktığımızda veözellikle seçim döneminin tamamını göz önüne aldığımızda, adeta?TARAFTAR DEMOKRASİSİ?yaşadık ve yaşıyoruzdiyebilirim.

Seçim akşamı sonuçlar netleşince, kazanan kesimin taraftarları kepçelerle, kamyonlarla, otomobillerle, motosikletlerle,  sokağa döküldüler. Kaldırımlar,iğne atsan yere düşmeyecek hale geldi. Sanki milletin tuttuğu takım şampiyon olmuş da,kutlamalar yapılıyor. Taraftarlar mutluluktan adeta şuurunu kaybetmiş gibi garip çığlıklar atıyor, acımasızca havalı kornalara basılıyor, zafer sarhoşluğu yaşanıyordu.Kaybeden takımın taraftarları hiç kimsenin umurlarında bile değildi.

Hâlbuki takım uzun zamandan beri iyi futbol oynamıyordu. Buna rağmen,bazen hakem hataları ile bazen rakip takımın hatalarıyla bu güne kadar gelinmiş, en büyük taraftara sahip, en büyük takım şampiyonluğu yine kazanmıştı.

Çok uzun zamandır, taraftar içiniyi futboldan ziyade, önemli olan üç puan ve şampiyonluktu. Hatta maçlarda galibiyet zora girince, taraftar?vur kır parçala, bu maçı kazan?diye, tezahüratı yapar, kendisi için önemli olan vurgulardı.Çünkü taraftar için kulübün batakta olması, kötü yönetilmesi,  iyi futbol oynamamasıvs. önemli değildi.

Yaşadığımız son seçimler gösterdi ki seçmenlik, artık taraftarlık boyutuna evrilmiş  durumdadır.Taraftar tuttuğu takımı sonuna kadar savunan, her ne olursa olsun takımından vazgeçmeyen kişidir. Seçim sonuçları da, zaten böyle diyor.

Takımlarımız uzun yıllardır, Avrupa takımları karşısında sürekli hüsrana uğramaktadır. Yaşanan hayal kırıklıklarına rağmentaraftar sesini bile çıkaramaz,  çünkü fark ayan beyan ortadadır. Taraftarımız Avrupa maçlarında fırsat bulursa,şu  meşhur tezahürat yapmaktan da geri durmaz.?Avrupa Avrupa,  duy sesimizi, işte bu Türlerin ayak sesleri ?. Futbol üzerinden bilinçaltı verilen bu mesaj karşısında, gelsin de Avrupa, seni içine alsın. Olacak iş mi?

Aslında ülkemiz futbolunun durumu ne ise, siyaset dünyamızın ve demokrasimizin durumu da odur. Dünya futbolunda ki konumumuz  ne ise,  dünya demokrasisi  ve gelişmişlikaçısından dakonumumuz  odur.

İktidarın futbola bu kadar müdahale etmesini ve stadyumlara bu kadar yatırım yapmasını, önceleri çok garipsiyordum ama seçim sonuçlarını tekrar tekrar irdeledikten sonra şimdi daha iyi anlıyorum ki, iktidar bu milletin kodlarını futbol üzerinden çözmüş.

Futbolda, kazanan daima haklıdır!  Ama unutmayalım ki, futbol,Valdona´nın dediği gibi bir oyundur.Bilimle taban tabana zıt, çelişkili, ilkel ve duygusal?

Tacettin KEPENEK

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —