Tarih: 08.10.2023 20:40

TARİHTEN BİR NOT!

Facebook Twitter Linked-in

Kongre Binasının Mustafa Kemal Paşa ve Arkadaşları Tarafından Kullanılmasını Engellemek İsteyen Müdür Kimdi ?

Hemen hemen hiç gündeme getirilmeyen ve 4 Eylül Sivas Kongresi hakkında yazılmış kaynaklarda hiç rastlanmayan çok ilginç bir konuyu okurumuzun dikkatine sunmak istiyoruz:

“Ali Naim Bey, Sivas Kongresi’nin toplandığı 04 Eylül 1919’da tahminen üç seneye yakın bir zamandır Sivas Sultanisi müdürüdür. Sivas Kongresi’nden önce kongrede kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan sultaniye ait bazı eşyayı kongre heyetine vermek istememiş ve epeyce de direnmiştir. Hatta bu yolda istifayı bile göze almıştır.

(…) (Bu olaylar üzerine) Ali Naim Bey Sivas’ta artık barınamayacağını anlayınca Bolu’ya tayin edilmiştir. Onun yerine ise Mamuratülaziz (Harput Vilayeti) Sultanisi müdürü Bahaeddin Bey Sivas Sultanisi müdürlüğüne getirilmiştir.

Ali Naim Bey, bu davranışının sebebini, olay nedeniyle Eğitim Bakanlığına verdiği bir dilekçede şöyle açıklıyordu:

Hükümet tarafından yakalanması için emir verilen Mustafa Kemal Paşa ile Rauf Bey’e ve bunlara tabi olanlara hükümet memurlarından biri (bunların) meramlarını kabul ve emelleri doğrultusunda hizmet edenlerin azl (işinden çıkarılacakları) edilecekleri (yapılan) birçok tebligat icabındandır…. ” (Talip Mert, Sivas Sultanisi Müdürü Ali Naim Bey, Sultanşehir, S.17, Sivas, 2013, s.98-99)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —