Tarih: 17.12.2017 13:44

Tek Kişilik Bir ORDU!

Facebook Twitter Linked-in

İsa YUSUF ALTEKİN Kimdir?

İsa Yusuf Alptekin, 1901´de Doğu Türkistan´ın Kaşgar Şehrine bağlı Yenihisar kazasında dünyaya geldi.

Tahsil hayatı Çin okulu, okuduğu birkaç medrese ve Meşrep Meclisi ile sınırlıdır. Onu görevli gittiği Batı Türkistan´daki tecrübeleri yetiştirmiş ve kararlı bir lider haline getirmiştir.

Çin mektebinde okuduğu yıllarda çalışma hayatına da adım atmıştır. Toprak vergisinin toplanması sırasında vergi memurlarına yardımcı olma, 1923 yılında Yenihisar´a kaymakam olarak gelen Çin Deli´ye Türkçe öğretme ve bu iş esnasına yabancılar arasındaki anlaşmazlıklara bakan haricî irtibat memurluğu görevini yapmıştır

İsa Yusuf Bey, Endican ve Taşkent´te üçer yıl olmak üzere altı sene Batı Türkistan´da kalmıştır.

İsa Yusuf Bey, 1931´de Hoca Niyaz Hacı tarafından başlatılan istiklal hareketi üzerine Çin yetkilileri ile temasa geçmiş, Doğu Türkistan´daki Çinli idarecilerin halka yaptığı zulümlerin önlenmesini aksi takdirde hareket yayılacağını ve bölgede Rus işgalinin söz konusu olacağını bıkıp usanmadan anlatmıştır.

İsa Yusuf Bey ve arkadaşları uzun müzakereler sonucu, güçlerinin Kızıl Çin kuvvetlerine karşı koymak için yeterli olmadığı kanaatine vararak hicret kararı almışlar ve 21 Ekim 1949´da yüzlerce kişi ile Doğu Türkistan´dan ayrılmışlardır. 20 Aralık 1949´da Ladak´a ve oradan da Keşmir´in başşehri Şrinagar´a hareket etmişlerdir.

İsa Yusuf Bey ve Mehmet Emin Buğra, Tibet üzerinden Hindistan´a ulaşmaya çalışan Kazak Türklerine de yardım ellerini uzatmışlardır. İsa Yusuf Bey, kafilelerin sığınma izinlerini alabilmek için sırasıyla Hindistan, Suudi Arabistan ve Mısır´a gitmiş fakat bir netice alamayınca 6 Ocak 1952´de Türkiye´ye hareket etmiştir. Aynı tarihlerde Mehmet Emin buğra da Türkiye´ye gelmiştir.

Türkiye´de bir taraftan yaptıkları ziyaretler diğer taraftan da basın yoluyla davalarını canlı tutma gayretleri neticesinde Bakanlar Kurulu, 13 Mart 1952 tarihinde 1850 Doğu Türkistanlının iskanlı göçmen olarak Türkiye´ye yerleşmelerine kar vermiştir. 1952 yılı sonundan itibaren Doğu Türkistanlılar Türkiye´ye yerleşmeye başlamışlardır. İsa Yusuf Bey ise ailesiyle birlikte Haziran 1954´te Türkiye´ye yerleşmiş ve 4 Aralık 1957´de de Türk vatandaşlığına kabul edilmiştir.

İsa Yusuf Alptekin mücadele ile geçen ömrünü 17 Aralık 1995 yılında tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —