TİCARET ve SANAYİ Odaları AYRILMALI!

TİCARET ve SANAYİ Odaları AYRILMALI!

Ticaret ve Sanayi Odasının ayrılmasını bir ayrılıkçı düşünce olarak görmek kesinlikle doğru değildir. Bugüne kadar yönetimler ihtiyaç hissetmemiş olabilirler...

Bu konu yeni bir konu değil, uzun zamandan bu yana gündemde olan bir konu. Sanayici ve tüccarların menfaatleri farklı olduğu gibi meseleye bakışları da farklıdır. Bu farklı bakışı hayata bakışlarında bile belirginleşmiştir.

Gerçekten ayrılmaları halinde büyük gelişmeler göstereceğine inanıyoruz.. Yaşadıklarımız ve dünyadaki gelişmeler bugün sahip olduğum görüşlerimin daha da belirginleşmesini sağladığını söyleyebiliriz..

Sanayici ve ticaret konusundaki tanımlamalara baktığımızda konunun birbirinden ayrı olduğunu görüyoruz. Bakanlıklarına baktığımızda, yine ayrı olduğunu görüyoruz. Özellikle Cumhuriyet hükümetlerinin bakanlık yapıları aslında bu konuya bakışımıza gerçek manada ışık tutmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim ve Sanayi Bakanlığı bir çoklarınız hatırlayacak, önceleri iki bakanlıkta birleşikti. 2011 yılında 645 sayılı kanun hükmünde kararname ile ayrıldı. Bir daha da birleşmesi mümkün değil. Çünkü ülkemizin gelişmesi, büyümesi bunu ihtiyaç haline getirdi. Mevcut duruma baktığımızda 12 ilde sanayi odası, ticaret odasından ayrılmış durumda. Bunlar arasında da; başta Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, İzmit, Aydın, Balıkesir, Denizli, Ege Bölgesi, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Kayseri gibi iller gelmektedir.

Sanayici tesislerini kurarken çok uzun vadeli düşünmek zorundadır. Bazen yatırımlar yıllarca sürer. Ticaret öyle mi? Tabi ki hayır.

***

Ticaret adamımız ise bakar, en çok hangi mala rağbet var, onu dünyada arar bulur. İster ki hiçbir malın önünde hiçbir engel olmasın. İşte bu yüzden Sanayi ve Ticaret Odalarının birleşik olduğu yerlerde sanayicinin kendini temsil edebilmesi ve menfaatlerini koruyabilmesi konusunda sıkıntılar vardır.

Sivas sanayi alanında cumhuriyetin ilk yıllarında atak yapmış fakat daha sonradan diğer illerin büyüme hızları ile yarışamamız bir ilimizdir. Sanayi varsa gelecek kuşaklara bırakılacak bağımsız bir ülke vardır, yoksa yoktur. Sanayi bir milletin bir şehrin geleceğinin teminatıdır. Bu nedenle sanayici başka bir organizasyonda sesini duyurmak istiyorsa buna saygı duyulmalıdır. Ticaret erbabı kimseler çok hızlı bir şekilde onlarca şirket kurabilir.Bugün çok kısa süre önce bu konu ile ilgili bazı ticaret üyelerin bu şekilde onlarca şirket kurduğunada şahit olduk. Ticaret ve sanayi ehlinin seçim yarışında 1000 kişide çalıştırsan 1 kişinin çalıştığı firma ile aynı oyu kullanıyorsun.

***

Sanayi odası ayrı olan yukarıdaki illere bakınız.Ticaret ve Sanayi Odasının ayrılmasını bir ayrılıkçı düşünce olarak görmek kesinlikle doğru değildir. Bugüne kadar yönetimler ihtiyaç hissetmemiş olabilirler. Bu düşüncede belki Ticaret ve Sanayi Odamızın başında hep sanayicilerimizin bulunmuş olması olmuş olabilir. Ama artık ihtiyaçlar farklıdır. Her konuda nokta, ihtisas ve uzmanlık gerektiğini biliyoruz. Bakınız insan vücuduna; tıp dünyası her organı ayırmış, yetmemiş kendi içinde organlarda onlarca ihtisas gerektiren dallara bölünmüştür..

Sivas ımız için ciddi bir SANAYİ HAMLESİ nin yapılabilmesi için sanayicilerimize daha önem vermemiz gerektiğine inanıyorum.