TİMUR, Sivas´a Neden Geldi?

TİMUR, Sivas´a Neden Geldi?

Yakında çıkaracağım Emir Timur ile ilgili kitabımda daha teferruatlı bilgilerle insanlara yanlış bildiklerini aktarmaya çalışacağım.

Emir Timur kimdir?

Emir Timur tarihte bilinen en büyük Asyalı fatihtir. Küçük bir oymak beyinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Bir efsaneye göre elinde kan pıhtılarıyla doğmuştu. 9 Nisan 1336 tarihinde doğan Timur´un  Babasının adı Taragay annesinin adı Tekine Hatundur. Cesaretine diyecek laf yoktur. Bunun yanı sıra fevkalade arif, eli açık, alimlere sonsuz hürmet eden, tecrübeli ve kararlıydı; kendisinde topladığıbu meziyetler, onun üstün bir önder ve herkesin taptığı bir savaştanrısı haline getirmişti ... Kimilerine korku kimilerine güven salan hükümdardı. Timurun devletini kurduğu tarihte tesadüf olarak 9 Nisan 1370´dir. Buda onun Sahibkıran olma özelliklerindendir.

Sahibkıran ne demektir?

Biraz öncede söyledim elinde kan pıhtısıyla doğması ve doğum tarihi ve devletini ilan ettiği tarih 9 Nisandır. Yani bunu sahibkıran belirtisi olarak kabul ederler. Doğumunda yıldızların hayırla kümelenmeleri yaniSahibkıran, yıldızların bahtına hükmeden hükümdar demektir.

 İbniarabşah Timur için şöyle der:

"Timur´unordusu sefere çıktığında, sanki vahşi hayvanlar yeryüzünesalınmış, gökteki yıldızlar yere yağmış, dağlar ayaklanmış,kubbeler devrilmiş ve saldırıya geçtiğinde, yer yerindenoynamış gibi olurdu."

 Timur Sivas´a neden geldi? Sivas´ta katliam yaptımı?

Timur Sivas´a neden geldi güzel bir soru. Öncesine bakmak lazım yani olaylar bu noktaya nasıl geldi. Kısaca söylemek gerekirse Timur ozamanlar Sivas´ta hüküm süren Kadı Burhaneddin´e kendisine tabii olmasını ve kendi adına para kestirmesini iletiyor. Kadı Burhaneddin de çok akıllı bir adam mektubu çoğaltarak hem Memlük Sultanı Berkuk´a hem Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıd´ahemdeDeşt-i Kıpçak yani Altınorda hükümdarı Toktamış Han´a gönderiyor. Hepside kendisine destek olacağını duruşunu değiştirmemesi gerektiğini söylüyorlar. Tabi Timur´da çok akıllı. Yönünü değiştirip Hindistan seferine çıkıyor. Oradaki fetih dolu seferini bırakıp döndükten sonra bakıyor ki Memluk sultanı Berkuk ölmüş yerine çocuk yaştaki oğlu Ferec geçmiş. Kadı Burhaneddin ölmüş Sivas halkı şehri Osmanlıya teslim etmiş.

1400 yılında Timur Sivas´a geliyor. Kısacası şehri bana teslim edin beni uğraştırmayın nasılsa sizi yenicem savaş tazminatımı ödeyin bana tabii olun kan dökmeyeceğimdiyor. Aslında anlaşma sağlanıyor şehir teslim edilecek ama bu teslim olma süresi boyunca şehrin muhasarası 18 gün sürmüştür çünkü bu arada kaleden Timur´un ordusuna zarar veren sipahiler var. Sonunda kale teslim oluyor. Kalede 4000 tane ermeni sipahi var. Timur surların dibine hendekler kazılmasını emredip bu 4000 ermeni sipahiyi içine attırıyor ve üstlerine surları yıkıyor. Bakın diyor söz verdim kan dökmedim.

 Timur bize anlatılan şeyleri yapmamıştır. Kentin Müslüman ahalisine kıymamıştırda.

Zalim olan gaddar olan adam yanında alim taşırmı?

Dine önem verirmi?

Büyük zatların mezarlarına gidip dualar edermi onların mezarlarına türbeler inşa edermi?

 Bu yazıyı kısaca yazmak istedim çünkü farklı bir Timur algısı yapılmakta. Özellikle Sivas´ta kötü ve yanlış tanınan bir Timurlenk imajı var. Anlamadığımız şu! Yıldırım Beyazıd´da bizim Emir Timur´da! İkisi de Müslüman ikisi de Türk. İkisi de İslam´a hizmet etmişlerdir. Bu ayrımcılık niye?

Yakında çıkaracağım Emir Timur ile ilgili kitabımda daha teferruatlı bilgilerle insanlara yanlış bildiklerini aktarmaya çalışacağım.

 Okuyan, öğrenmek isteyen herkese sonsuz teşekkürlerimle.. Ömer Durakoğlu

 



Anahtar Kelimeler: TİMUR Sivas Neden Geldi