SPHM ÖZEL HABER
Sivas Numune hastanesine yaklaşık bir yıl önce hizmet alımı yöntemi ile bir tomografi cihazı kiralanır. Ancak işin garibi hastanenin zaten kendi malı olan 2 adet tomografi cihazı vardır. Bütün tomografi çekimleri ve tetkikler günü gününe yapılmaktadır ve sistem tıkır tıkır işlemektedir. Ancak hiç kimsenin anlam veremediği bir şekilde, sihirli bir el devreye girmiş mevcut iki cihaza ilave olarak yeni bir cihaz daha kiralanmıştır. Ancak o günden sonra, cihaz sayısı üçe çıktığı halde tomografi çekimleri adeta kaosa dönüşmüştür.
Özel sektörden bir tomografi cihazı daha neden kiralanmıştır bilinmez ama sözleşme gereği bu cihaz ile günlük çekimlerin %80´i yapıldıktan sonra ancak diğer cihazlar ile çekim yapılması gerektiği iddia edilmektedir. Kiralanan bu cihaz ile yapılan her çekim için yükleniciye yaklaşık 45 lira ödenecektir. Hastanenin ortalama olarak günlük 250 tomografik çekim ihtiyacı varken bu ihtiyacın yani 200 adet çekimin kiralanan cihazda yapılmasının sebebi gerçekten sözleşmeden mi kaynaklanmaktadır.
Soruyoruz sözleşmede gerçekten böyle bir madde var mıdır?
--Yani, üç cihazın hepsinin birden çalıştırılmamasının sebebi bu mudur ve dolayısıyla cihazlardan birine iş düşmediği doğru mudur?
--Yani aslında üç cihaz varken iki cihazın çalıştırılması ve özellikle hastanenin kendi malı olan cihazın çalıştırılmaması ve bu yüzden devletten maaş alan en az 20 teknisyen ve 9 radyoloji uzmanınınatıl vaziyete düşmesi doğru mudur?
--Kiralanan tomografi cihazının kotasının dolması beklendiği için köyden, kentten gelen hastalara ancak gece yarılarına veya bir-iki hafta sonrasına randevu verilerek çekimler yapılmasının gerçek sebebi bu mudur?
--Hastane yönetiminin ortaya çıkan kaosu çözmek yerine çareyi,hastanenin kendi malı olan tomografi cihazını kapatmakta mı bulmuştur? Yoksa iddialara göre Hakkâri´nin Çukurca ilçesine hibe edilmesine mi karar vermiştir? Kamuoyu bu saçma sapan kararın ne demek olduğunun açıklamasını beklemektedir.
--Hibe edileceği iddia edilen cihaz 16 kesitli ve yeni bir cihaz olduğu halde kullanılmamakta neden ısrar edilmektedir?
--Çukurca devlet hastanesi sağlık bakanlığına bağlı bir hastane değil midir? Sizin yaptığınız gibi hizmet alımı ile tomografi cihazı temin etmeyi bilemiyorlar mı?
--Neden Sivas´ın insanı bir iki hafta sonra veyagecenin ikisinde üçünde çekim için hastaneye gelsin? Bu iş bilmezlik veya basiretsizlik değil midir? Hastanenin kendi malı olan bir cihaz başka bir yere neden hibe edilmektedir? En önemlisi kendi cihazınız varken neden başka bir cihaz kiralarsınız?
--Yoksa uzmanlarınca iddia edildiği gibi kiralanan bu cihazdan dolayı boşa çıkan personelin maliyeti ve çekim başına yükleniciye ödenen ücretler hesaplandığında yılda 4-5 milyon liranınisraf edildiğinin farkında değil misiniz? Yoksa bu olay bir akıl tutulması mı?
Sivas Postası bu soruları kamuoyu adına sormakta ve cevabını beklemektedir.