TRUVA GİBİ...

TRUVA GİBİ...

HİTİTLER ile MISIRLILAR arasında yapılan KADEŞ SAVAŞI, TRUVA gibi tarihin en önemli savaşı. Aynen TRUVA gibi bu tarihi savaşın da beyaz perdeye aktarılması durumunda sinema tarihine geçecek bir ilk olacağı biliniyor.

KADEŞ SAVAŞI

"KADEŞ SAVAŞI  Tarihin en büyük iki ordusunun yapmış olduğu savaşlardan bir tanesidir. Kadeş savaşını ticaret yollarını ele geçirmek isteyen Mısır ordusunun başlatmış olduğu bir savaştır. Tarihte en büyük ticarethaneler Hitit krallığında bulunuyordu. Bundan dolayı Hitit krallığı önemli bir gelir elde ediyordu. Bu ticarethaneyi ele geçirmek isteyen Mısır ordusu II. Ramses'in de komutanlığı ve liderliği ile birlikte Suriye'de Orontes nehri yakınlarında çarpışmaya başladı. Bu savaşta Hitit krallığında 40 bine yakın olan piyade askerler bulunuyordu. Bu savaşta oldukça fazla ok kullanılmıştır. 

 Dönemin en iyi ordusu o zamanlar Hitit krallığının elindeydi. Mısır krallığı ilk savaş hamlesini yaptıktan sonra pek başarılı olamadı. Çünkü sayıca Hitit krallığı daha çoktu. Bundan dolayı yayılmacı bir politika izleyen Mısır krallığı II. Ramses'in liderliğinde mağlup oluyordu. Kayıpları Hitit krallığına göre daha fazla olduğundan dolayı savaşı yavaş yavaş kaybettiğini anlamıştı. Hititler böylece savaşı II. Muvatalli ve III. Hattuşili'nin liderliğinde saaşı kazandı. Savaş sonucunda Hititler bu sınırları iyice güvence altına aldı. Savaşın ardından bir de uzun süreli sürecek olan bir barış antlaşması imzalandı. 

 Kadeş Savaşı Tarihi 

 Kadeş savaşı milattan önce 1274 yılında gerçekleşmiş olan bir savaştır.   Kadeş savaşında taraflar Yeni Mısır Krallığı ve Hitit Krallığıdır. O zamanlar Yeni Mısır Krallığı'nın komutanı II. Ramses iken Hitit Krallığı'nın komutanları ve liderleri ise II. Muvatali ve III. Hattuşili'dir."

 



Anahtar Kelimeler: TRUVA ...