1-TURİZM REHBERLİĞİ
Turist rehberi yetiştirilmelidir. Milli eğitim Müdürlüğü ne bağlı olarak faaliyet gösteren Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla yada İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla açılacak kurslarla Turist Rehberi yetiştirilmelidir. Sivas’ta yeterli sayıda turist rehberi yoktur. Turist rehberliği profesyonel bir iştir. Dolayısıyla profesyonel bir eğitim verilerek bu alandaki boşluk doldurulmalıdır. Rehberler aldıkları bu eğitiminin sonunda Sivas’ın başta tarihi eserleri olmak üzere ,doğal güzellikleri, müzeleri, otantik yerleri, görülmeye değer mekanları, el sanatları, yemek kültürü,gelenekleri,kültürel değerleri vb gibi pek çok alanda bilgi sahibi olmalılar. Bu rehberler ilimize gelecek olan turist kafilelerine rehberlik edecek ve ilimizle ilgili profesyonel bilgilendirmede bulunmalılar.
2-GEZİ TURLARI
Sivas İline ait kısa ve uzun gezi turları planlaması yapılmalı.
ÖRNEK TUR PLANLARI
A-BİR GÜNLÜK GEZİ TURU PLANI
Sivas Merkez Gezisi:
Sivas Tarihi Kent Meydanı Gezisi- Kongre Müzesi gezisi ve Sivas Kongesi canlandırmasını izleme.Ş ehir Müzesi,Arkeoloji Müzesi, Sanayi Mektebi gezisi.Tarihi camilerin ve hanların gezilmesi.Kale Projesinin gezilmesi.Çerkezin Kahvesinde çay kahve içilmesi.Hediyelik eşya çarşısı gezisi.Yukarı Tekkeden şehir gözlemi.-Paşabahçede Piknik.-Akşam Sivas Konaklarında türküler eşliğinde yemek ve eğlence.
B-İKİ GÜNLÜK GEZİ TURU PLANI
Birinci Gün: Sivas Merkez Gezisi:
Sivas Tarihi Kent Meydanı Gezisi- Kongre Müzesi gezisi ve Sivas Kongesi canlandırmasını izleme.Ş ehir Müzesi,Arkeoloji Müzesi, Sanayi Mektebi gezisi.Tarihi camilerin ve hanların gezilmesi.Kale Projesinin gezilmesi.Çerkezin Kahvesinde çay kahve içilmesi.Hediyelik eşya çarşısı gezisi.Yukarı Tekkeden şehir gözlemi.-Paşabahçede Piknik.-Akşam Sivas Konaklarında türküler eşliğinde yemek ve eğlence.İkinci Gün: Divriği-Kangal Gezisi:
Kangal Gezisi: Kangal Balıklı Kaplıca ve kangal Çoban Köpeği Üretim Çiftliği gezisi.
Divriği Gezisi: Divriği Ulu Camii gezisi. Divriği konakları gezisi. Konaklarda Türkü dinletisi. Divriği Kalesi ve seyir terası gezisi. Uygun bir yerde öğle yemeği. Akşam Sivas’a dönüş .Tercihe göre Sivas Konaklarında türküler eşliğinde yemek ve eğlence.
C-ÜÇ GÜNLÜK GEZİ TURU PLANI
Birinci Gün: Sivas Merkez Gezisi:
Sivas Tarihi Kent Meydanı Gezisi- Kongre Müzesi gezisi ve Sivas Kongesi canlandırmasını izleme.Ş ehir Müzesi,Arkeoloji Müzesi, Sanayi Mektebi gezisi.Tarihi camilerin ve hanların gezilmesi.Kale Projesinin
gezilmesi.Çerkezin Kahvesinde çay kahve içilmesi.Hediyelik eşya çarşısı gezisi.Yukarı Tekkeden şehir gözlemi.-Paşabahçede Piknik.-Akşam Sivas Konaklarında türküler eşliğinde yemek ve eğlence.İkinci Gün: Divriği-Kangal Gezisi:
Kangal Gezisi: Kangal Balıklı Kaplıca ve kangal Çoban Köpeği Üretim Çiftliği gezisi.
Divriği Gezisi: Divriği Ulu Camii gezisi. Divriği konakları gezisi. Konaklarda Türkü dinletisi. Divriği Kalesi ve seyir terası gezisi. Uygun bir yerde öğle yemeği. Akşam Sivas’a dönüş .Tercihe göre Sivas Konaklarında türküler eşliğinde yemek ve eğlence.
Üçüncü Gün:Gürün Gezisi:
Gürün Şuğul Kanyonu gezisi.Gökpınar Göl’ü gezisi ve piknik yapılması. Tercihe göre Darende de eklenebilir. Akşam Sivas’a dönüş. Tercihe göre Sivas Konaklarında türküler eşliğinde yemek ve eğlence.
Not: Bu geziler uygulama, talep, zaman kullanımı ve memnuniyet durumuna göre değişik şekillerde planlanabilir. Eklemeler çıkarmalar yapılabilir.
3-YAPILACAK ORGANİZASYONLAR
A-SİVAS KONGRESİNİN CANLANDIRILMASI:Sivas Kongre Müzesi içerisinde haftanın belirli günlerinde 20-30 dakikalık sürede Sivas Kongresinin canlandırılması yapılmalı ve gelen turistler tarafından izlenmesi sağlanmalıdır.
B-TÜRKÜ DİNLETİSİ: Ozanlar evinde günün belli saatlerinde başta aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Ruhsati’ye ait türküler olmak üzere Sivas türküleri dinletisi yapılmalı. Bu etkinliğin turistler tarafından izlenmesi sağlanmalıdır.
C-AŞIK VEYSEL ÇOCUK KOROSU
Ortaokul öğrencileri tarafından Aşık Veysel adını taşıyan bir çocuk korosu oluşturulmalı ve belirli zamanlarda konserler vererek turistler tarafından izlenmesi sağlanmalıdır.
4-YAPILACAK MEKÂNLAR
A-HEDİYELİK EŞYA ÇARŞISI: Eski Buğday Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı’nın bulunduğu yere İstanbul’daki Mısır Çarşısı gibi taştan veya taş kaplama yöntemiyle hediyelik eşya çarşısı yapılmalı ve başta bıçak,kemik tarak,bakır ve gümüş işleri olmak üzere hediyelik eşyalar sergilenmeli turistlerin bu mekanı gezmesi sağlanmalıdır.
B-OZANLAR EVİ: Yukarıdaki Türkü dinletisinin yapılacağı Aşık Veysel;Pir Sultan Abdal ve Aşık Ruhsati’nin hayatlarının anlatıldığı ürünlerinin sergilendiği ve türkülerinin dinleneceği bir müze ev oluşturulmalıdır.