TURİZMİN TANIMI!

TURİZMİN TANIMI!

GÜLTEKİN ÇETİN

TURİZM VE TURİST KAVRAMLARI

TURİZMİN TANIMI

Günümüzde milyonlarca insan insan günlük hayatlarını devam ettirdikleri yerlerden geçici süreler için başka yerlere seyahat etmektedir. Bu yer değişimi esnasında, ulaşım olanaklarından yararlanmakta ve varılan yerdeki konaklama, yeme içme ve eğlence tesislerinden yararlanmaktadır. Bu olay yirminci yüzyıla özgü modern bir olay olarak görünmesine karşın, yer değiştirme insanlık tarihi kadar eskidir. 

İnsanlar yüzyıllar boyunca çeşitli neden ve amaçlarla bulundukları yerin dışındaki başka bir coğrafi mekana seyahat etmişlerdir. Dinamik bir yapıya sahip olan bu seyahat, Çeşitli dillerde değişik kavramlarda ifade edilmektedir. Son olarak, bu dinamik olayların çelişimi ve birçok terimin doğurduğu karışıklık sonucu tüm dikkatler tek bir sözcük üzerinde toplanmıştır ; bu sözcük turizmdir. Turizm kavramı üzerinde özel, teknik pek çok tanım yapılmakla birlikte günümüzde doğan kapsamlı bir tanım yapılamamıştır. Soru turizmin öznesinin insan olmasından ve sosyal, psikolojik, ekonomik politik gibi değişik unsurların bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Turizm olayını veya kavramını belirlemek amacıyla yapılan çalışmalar, ondokuz’cu yüzyılın sonlarına kadar uzanmaktadır. 

Olay değişik yönlerden değinen yazarlar değişik tanımlar yapmışlardır. Bir alman yazar tarafından takriben 1905 yılında ilk turizm tanımı ortaya atılmıştır. Bodrumda bir alman tur operatörü ile turizm hakkında söyleşi yaptığımızda bu konu ile derinlemesine çok kapsamlı ve detaylı ile turizm hakkında fikirlerini aldım ve kendisinden bu alanda feyiz aldım ; turizm , gittikçe artan hava değişimi ve dinlenme gereksinmeleri doğa ve sanatla beslenen göz alıcı güzellikleri tanıma isteğini ; doğan insanlara mutluluk verdiği inancına dayanan ve özellikle ticaret ve sanayinin gelişmesi ve ulaşım araçlarının kusursuz hale çekmelerinin bir sonucu olarak ulusların ve toplulukların birbirlerine daha çok yaklaşmasına olanak veren modern çoğu özgü bir olaydır. 

Tabii ki birçok ekonomist yazarlar turizmin sadece ekonomik yönü üzerinde tartışmalar başlatanlarda olmuştur. Bana göre faaliyetin tümü olarak nitelendirirsek ve olanın sosyal kültürel yönünden de bahsetmeliyiz bu bakımdan turizm sektörü çok kapsamlı ve ucu açık bir sektördür bununla birlikte turizm çok çeşitlilik arz etmektedir. Bu bölümden ülkemiz çok şanslıdır ülkemizde hemen hemen dört mevsim turizm faaliyetleri yapılabilir potansiyele sahiptir . Ve zaman kaybetmeden bu sektörü ülkenin dört bir satına yaymalıyız …

 

Yüzümüzde tebessüm yüreğimizde sevgi hiç eksik olmasın…

Tabiat ve Kültür varlıkları tanıtım rehberi

Turizmci Ar- Ge Gültekin Çetin



Anahtar Kelimeler: TURİZMİN TANIMI!