Türkçe’nin yılmaz savunucusu ve Sivas’ın Kaşgarlı Mahmut’u olarak sevilen Prof.Dr. Recep TOPARLI, çocuklara Türkçe’yi sevdirmek ve çeşitli etkinliklere destek vermek amacıyla Kılavuz TOKİ Ahmet YESEVİ Ortaokulu’nda bir seminer verdi.
Milli Eğitim Şube Müdürü Burhan KARAPINAR’ın da katılımıyla gerçekleşen etkinlik beğeni topladı.
Toki Ahmet YESEVİ Ortaokulu’nda uzun zamandır devam eden Türkçe etkinliklerinde dereceye giren öğrencileri ödüllendiren Prof.Toparlı, dilimizin milli varlığımızın teminatı olduğunu söyledi.
Öğrencilerinin günlerdir heyecanla beklediği Prof.Dr. Recep Toparlı sıcak tavırları ile öğrencileri adeta mest etti. Slayt eşliğinde de sunumlar yapan Toparlı, Türkçe’nin dünyada konuşulan 5 büyük dilden biri olduğunu ve dilimizin kıymetini bilmemiz gerektiğini belirtti.
Toparlı sözlerini şöyle sürsürdü: “Türkçe’nin en az 5 bin yıllık bir geçmişi vardır. İngilizce yokken Türkçe vardı, bir Türkçe kelime 17 İngilizce sözcüğe bedeldir.
Dil olmadan hiçbir şeyin yapılamaz. Artık bundan sonra Türkçe’mizi aydınlık günler bekliyor. Türk Dil Kurumu olarak bizim sözlükte 617 bin sözcük var. Zengin diller arasında bulunan Amerika’nın 300 bin iken, bizim dilimiz onlardan daha zengin, bu yüzden ne kadar övünsek azdır.
Bugün akraba isimleriyle de yine Türkçe’miz dünya dilleri arasında en zengin dildir. Amca oğlu, teyze kızı, hala çocuğunun yerini, kuzen kelimesi aldı. Bu kadar zengin kelime hazinesi varken, Fransız dilinden geçen bu kelimeyi kullanmak yerine, kendi Türkçe kelimelerimizi kullanalım. Dilimizin yozlaşmasına izin vermeyelim.
Doğada ne kadar renk varsa, hepsinin bizde ismi var. Balık denizdeyken denizin kıymetini bilmez. Ne zaman denizden çıkarsa, o zaman kıymetini anlıyor. Bizim dilimizin zenginliğini, içindeyken anlamıyoruz.
Dil olmadan insan, aile, toplum, ulus, kültür ve teknolojinin olamaz. Benim amacım Türkçe’ye hizmet etmek. Çünkü geleceğimizi sizlere emanet edeceğiz. Sizlere, Türk’e yaraşır bir Türkçe bırakmak için çabalıyoruz. Dil olmazsa hiç bir şey olmaz. Dille konuşur, anlaşır, iletişim kurursanız, düşünürsünüz, aktarırsınız.
Dil olmasaydı insanlık bugünkü toplum hayatına sahip olabilir miydi? Hayır. Dil en önemli vasıtadır. Dil olmadan insan olmaz, aile olmaz, toplum olmaz, ulus olmaz, kültür olmaz, hiçbir şey olmaz. Türkçe, dünyada en çok kullanılan 5 dil arasında yer almaktadır. Kültürümüzde olmayan yabancı kelimelerin kullanılması doğru değil.
İngilizce daha ortaya çıkalı 300-400 yıl oldu. Türkçe’nin tarihi milattan önce 5 bin yılına kadar gidiyor. Onun için her Türk vatandaşı, Türkçe ile övünmelidir. Türkçe, son derece yaygın. Dünyanın neresine giderseniz gidin Türkçe konuşan bir insan bulursunuz.”
Türkçe Öğretmenleri Zuhal Çelik’in, dilimizin sevdirilmesine yönelik yaptığı kompozisyon yarışması ve Türkçe varken yabancı kelime kullanmayalım etkinliği çerçevesinde okula gelen Prof.Dr. Recep Toparlı, dereceye giren 7.Sınıf öğrencilerini de ödüllendirdi.
Hayatlarında ilk defa ünlü bir bilim adamının seminerini dinleyen çocuklar, kendilerinin de ilerde Recep Toparlı gibi hoca olacaklarını belirttiler. Heyecanları da gözlerden kaçmayan öğrenciler, Recep Toparlı’nın sorduğu atasözlerine de, heyecanlı bir şekilde cevap verdiler.
Çocukların, sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları açısından, bu tür etkinliklerin faydalı olacağı, kendi okulu ve kendi mahallesi dışına pek çıkmayan bireylerde, toplumla adaptasyon sorunu oluşabileceği vurgulanırken, toplu mekânlarda deşarj olmanın ve toplumsal kuralları içselleştirmenin daha kolay olduğu, bu vesileyle seminer, sinema, tiyatro, müze gibi yerlerle öğrencilerin, mutlaka tanıştırılmaları gerektiği, aksi takdirde kendini ifade edemeyenlerin ilerde, toplumla uyum sorunu yaşayabileceği ve toplum dışı davranışları yönelebilecekleri vurgulanmakta.