Türkiye Bu Sivaslı`yı Konuşuyor

Türkiye Bu Sivaslı`yı Konuşuyor

Türkiye Sivaslı Mehmet Ali ÖZ’ü konuşuyor. Yıllarca arşivlerde araştırmalar yaparak Atatürk`ün babası Ali Rıza Efendi ile annesi Zübeyde Hanım hakkındaki eksik bilgileri tamamlayan ve tamamen belgelere dayanan bir çalışma yaptı.

Türkiye Sivaslı Mehmet Ali ÖZ’ü konuşuyor. Yıllarca arşivlerde araştırmalar yaparak Atatürk`ün babası Ali Rıza Efendi ile annesi Zübeyde Hanım hakkındaki eksik bilgileri tamamlayan ve tamamen belgelere dayanan bir çalışma yaptı.

 Sivaslı emekli imam Mehmet Ali Öz; Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım`a atılan iftiralara noktayı koydu. Uzun yıllar araştırma yapan Gürünlü Emekli İmam Öz, Mustafa Kemal Atatürk`e yapılan iftiralara çok üzüldüğünü söyledi.

Mehmet Ali Öz`ün açıklamaları da bir anda Türkiye`nin gündemine oturdu. Öz`ün Atatürk`ün Askeriyim ve Emeğim Mustafa Kemal`e helal olsun sözleri sosyal medyada en çok konuşulan konu haline geldi.

Sivaslı Öz`ün önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan "Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün Soy Kütüğü" isimli kitabında, arşiv evrakına dayanarak Atatürk`ün nesiller öncesine uzanan soy kütüğü anlatılıyor.

 

EMEKLİLİĞİN ARDINDAN ARŞİVDE YENİ BİR HAYAT

ARŞİVLERDE uzun seneler çalışarak Mustafa Kemal’in ailesi hakkında şimdiye kadar ortaya çıkmamış belgeleri bulan Mehmet Ali Öz, 1960’ta Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu. Sivas İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra Eskişehir Üniversitesi’nin İş İdaresi Bölümü’nü bitirdi, 1978 ile 1997 arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, 1997’den emekli olduğu 2005’e kadar da Sağlık Bakanlığı’nda çalıştı.

İngilizce’yi, Arapça’yı ve Osmanlıca’yı özel dersler alarak öğrenen Öz bir ara gazetecilik yaptı, çok sayıda makaleler yazdı, bazı yerel gazeteler ile dergilerin editörlüğü ile genel yayın yönetmenliklerinde ve bazı kültür derneklerinin de yöneticiliğinde bulundu. 2003’te Sivas Valiliği tarafından Sivas Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi sorumlusu olarak görevlendirildi. Merkezde çok sayıda bilim adamı, şair, yazar ve araştırmacının katıldığı dört büyük toplantının koordinasyonunu yürüttü, bu arada Sivas ilinin tarihî ve kültürel coğrafyası ile konusunda 1000 sayfalık bir de proje hazırladı. Mehmet Ali Öz, 2005’te Sağlık Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşti.

Makbule ve Zübeyde Hanımlar ile Yüzbaşı Mustafa Kemal, 1900`lü yılların başında.

2001 ile 2014 seneleri arasında Osmanlı Arşivleri’nde çeşitli alanlarda yapmış olduğu “Bütün Yönleriyle Gürün İlçesi”, “İslâm Tarihinden Önce Darende Tarihinden Kesitler”, “Bütün Yönleriyle Ulaş İlçesi”, “Gürünlü Şair Kadir Gülsoy’un Hayatı ve Şiirleri”, “Gürünlü Şairler” gibi araştırmalarını kitap haline getirdi. Öz’ün, Mustafa Kemal’in anne baba tarafından aile geçmişi konusunda arşivlerde uzun yıllar çalışarak bulduğu belgeleri biraraya getirerek hazırladığı “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Soy Kütüğü (Osmanlı Arşivi Belgelerine Göre)” isimli kitabı önümüzdeki günlerde piyasaya verilecek. (Murat Bardakçı)