ULAŞ TIP FAKÜLTESİ!

ULAŞ TIP FAKÜLTESİ!

Kenan BENLİ Yazdı...

ULAŞ TIP FAKÜLTESİ

Esasında 1960 larda Tıp Fakültesi kurulsa bizim ilçe tabib sıkıntısı çekmezdi. Yukarı mahalle: Ortopedi, Aşağı mahalle: kadın doğum, cildiye, nöroloji, kulak burun boğaz mütehassısı, diş tabibi ve tabiki Üroloji.

Kulam köylü Ali Ortopedi’de çevre muhitin sayılı Sınıkçısı (köy usulü kırık çıkık tedavisi eden kimse) kırık kola bal petegi, çıkmış parmak için hamur tedavisi, kırık kaburgaları tek tek yerine getirmekte uzmandı. Normal doğum Dörtyolların Elif Ebe, çocuk ters gelirse sezeryan da Babacanların Naciye. Cilt egzemaların da Kemal Aksoy dede güzelce okur; üfler, arpayla çizer sonra saglamca tükürür ne sivilce kalır ne cilt kuruluğu.

Evettt Musa Dede’nin Mette hala başı ağrıyan, psikolojisi bozulan, canı sıkılan bir avuç tuzunu alır gider karşısına tuzunu okutur sessizce duayı dinler. Mette halam yüzüne üfürdü mü bütün kötü ruhlar def olur gider.

Kulak burun boğaz alanında Cıngıllı Eşe uzun parmaklarıyla boğaza kaçan cisimleri çıkarır; tuzlu sarımsak bastığı bademcikleri ufalayarak ezer, agrıyı dindirir. Azı dişlerin uzmanı Salim Aga, Ürolojide sorun yaşayanlara ise bakkalların sattığı Keçiboynuzu. Çiftlikte sağlıkçıydı Hamza Çavuş ama biraz daha bilimsel yöntemlerle işini yapıyordu. Dört buçuk yıl askerî hastanede çavuşluk yapınca öğrenmişti sağlıkçılığı. Kimin iğnesi, pansumanı olsa koşar gelirdi Hamza Çavuş.

Ne doktorlar, ne hekimler, ne psikologlar yitip gitmiş aramızdan. Allah rahmet eylesin, güzel anıları hep hatırlansın.



Anahtar Kelimeler: FAKÜLTESİ!