SPHM
Sivas´ta 1927 yılından itibaren başlatılan yüzey araştırmalarında yaklaşık 130´un üzerinde yerleşim yeri oldu tespit edildi. Zamanın süper gücü olan HİTİTLER´in yaşamı gizemini koruyor.Hitit Medeniyeti araştırıldıkça bütün ip uçları SİVAS´a yöneliyor.
1927-1928 yıllarında Hans Henning Von Der OSTEN´in başkanlığında önemli çalışmaların yapıldığı da biliniyor.
Bazı Yabancı arkeologlarca yapılan çalışmaların bazı bölümlerinin TÜRKİYE´den gizlendiği iddia ediliyor.Özellikle Alman arkeologların üzerinde durdukları ŞARKIŞLA, ALTINYAYLA, ULAŞ, KANGAL, GÜRÜN VE DİVRİĞİ hattında ilginç yüzey araştırmalarının TÜRK yetkililerinden gizlendikleri haber merkezimize ulaşan iddialar arasında.
SARİSSA yakınlarında 1900 rakımda tespit edilen kutsal SUPPİTASSU GÖLÜ´nün, bir ip ucu olduğu ve gölün etrafında yaklaşık 20 kilometrelik çember dahilinde bir kayıp HİTİT ŞEHRİ´nin olduğu ciddi iddialar arasında.
TABAL Ülkesi diye de tabir edilen ve 24 Krallığın olduğu bölgede yer alan SUPPİTASSU Gölüne bütün kralların gelerek İLKBAHAR´da TANRIYA adak sundukları öğrenildi.
Altınyayla İlçesi Başören Köyü tepelerinde 1900 Rakımlı SUPPİTASSU Gölü´nün dünyada başka eşi olmadığı araştırmalara yansıyor.
Araştırmacıların kayıtlarına yansıyan verilere göre; Hitit Krallığı´nın başlıca şehirleri ise Kuşşar, Kaneş, Puruş handa olmak üzere Kapadokya dan kuzeye doğru Harşana (Avrasya), Zelpa gibi şehirleri doğuya doğru ise, Sarissina, Komava, Lahuzatiya, Razama, Hurama, Şamuha büyük ihtimalle Şarkışla ilçesidir.), Sarissa (Altınyayla-Kuşaklı), talavra/Talavra (Sivas), Tepriche (Divriği), Zaraşsina (Zara), Pakhuwa (Kangal), Tilgarimmu (Gürün), Timelkra (Darende), milidiya (Malatya) gibi şehirleri bulunmaktaydı.