Tarih: 14.08.2019 17:31

VASATIN EĞEMENLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Toplumsal olarak her alanda ilerleyebilmek, yönetenlerin ufku, becerisi ve liyakati ile mümkün olabilmektedir. Yani yöneticilik makamları vasatı kaldırmaz. Kaldırır gibi görünse de olmaz. Bir toplumu, bir topluluğu, bir sivil toplum örgütünü, bir şirketi, bir derneği vb. herhangi bir yeri yöneten, yönlendiren kadrolar ehil değilse yani orada vasatın egemenliği varsa, oradan bir hayır gelmez, gelemez.

Sivas şehrinin zamanı geçmiş, nafile tartışma konusu, KYK üniversite yurtları esnafı bitirdi feryadı, bu günlerde yine depreşti. İyi güzelde kardeşim, bu yurtlar yapılmadan önce seni temsil eden odalar ve başkanlar neredeydi? Bu konuyu sürekli olarak gündeme getirenler, kendilerini temsil edenlere neden bu soruyu sormazlar?

Çünkü buralarda ?vasatın egemenliği? hüküm sürer, onun için sormazlar, soramazlar.

Ama bu şehirde vasatın egemen olmaması için çalışan ve her şeye rağmen vasatın üstünde olanlarda var. Sayıları çok az olsa da, var.

Geçtiğimiz günlerde, Sayın Valinin, Belediye Başkanının, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörünün ve yeni üniversitenin kurucu Rektörünün bilim ve teknoloji üniversitesi için vizyon birliği içinde olduklarına ve bu amaçla ortak bir misyon oluşturduklarına şahit olduk. Yakın gelecekte, Sivas Bilim ve Teknoloji üniversitesinin, bu şehire tahminlerin çok çok ötesinde bir açılım sağlayacağı kanaatindeyim. Ayrıca bu üniversitenin, Sivas´a kazandırılmasına vesile olan Sayın bakan ve milletvekillerinin iltifatı fazlasıyla hak ettiklerini düşünüyorum.

Kurucu rektör, bir yandan Aselsan ? Roketsan gibi kurumlarla işbirliği protokolleri yaparken, bir yandan da özellikle uçak, uzay ve bilgisayar yazılım alanlarında bölümler açmaya hazırlanıyor. Bu hedefe yönelik olarak konusunda uzmanlaşmış profesör, doçent, doktor kadrolarını temin etme gayretinde. Ancak nitelikli akademisyenleri buraya çekebilmenin bir yolu da, tatmin edici maddi ve manevi imkânları sunabilmekten geçiyor.

Bu amaçla Sayın valinin başında bulunduğu Sivas Hizmet Vakfı, Sivas Küçük ve Orta Ölçekli sanayii Kurma ve Destekleme Vakfı ve vakfı temsilen işadamı Muzaffer Gezgin, Sivas belediyesi ile Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında bir protokol imzalandı. Sivas bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Akademik Personelinin Desteklenmesi Projesi Protokolü. Bu protokol, ortak hedefleri ve ortaya konan vizyonu resmileştirdi. Protokol ile 2020 yılı başından itibaren üniversiteye katılacak nitelikli akademik kadrolara, yılda en az 10-15 milyon lirayı bulabilecek ek maddi destekler sağlanacak.

Sayın rektör Mehmet KUL, yüksek teknoloji yatırımlarına yönelik bilimsel çalışmalar yapan, yaşayan ve üreten bir üniversite kurma düşüncesi içinde. Kurucu rektörün mütevazılığı, egodan arınmış gayret ve çabaları ve aslında işin ehli bir bilim insanı olması, Sivas´a her anlamda artı değer katacak gibi görünüyor.

Bu düşüncelerin hayata geçmesi halinde ve çok kısa bir sürede önemli gelişmeler olabilir. Özellikle savunma sanayiine yönelik, bilimsel gelişmelerin sağlandığı bir üniversite ve teknolojik yatırımların yapıldığı bir şehir olursak, hiç şaşırmayalım.

Vasatın egemenliğine karşı, mücadelesine devam eden, değerli dostum eğitimci-gazeteci- yazar Osman ÇELİK, Milli Eğitim bakanlığının ülke genelinde düzenlediği Hasan Ali Yücel öykü yarışmasında SİVAS´ı temsilen ilk on arasına girdi. Milli eğitim camiası, kendisi ve Sivas adına, gurur verici bir başarı, hafta içinde Ankara´da yapılacak törenle ödülünü alacak.

Şehrimizde genel olarak vasatın egemenliği hâkim olsa da, ne mutlu ki arada bir, zincirleri kıran, umut verici gelişmeler de yaşanabilmekte?

Tacettin KEPENEK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —