Tarih: 08.08.2014 13:02

Vergi Rekortmeni Vakıf Borç Batağında

Facebook Twitter Linked-in

Vergi rekortmeni olan Vakfın borç batağına sürüklendiği yönündeki ciddi iddialar, kamuoyunca yakından takip ediliyor. Son iki yılda yaşanan olumsuzlukların neden giderilmediği bilinmezken, Sivas’ın gözbebeği üniversitenin sorunlar yumağına doğru yuvarlandığı belirtiliyor.

 Sivas halkının üniversitede en çok önemsediği ve sürekli ilişki içerisinde olduğu iki önemli kurum hizmetlerini düzgün bir şekilde yapamayıp, borç batağında olduğu iddia ediliyor.. Gecekonduyu andıran Hastanenin kötü hizmet veren tükenmiş hali herkesin gözü önünde iken Vakfın son iki yıldaki içler acısı haline üniversite mensupları ve konuyu bile Sivas halkı üzüntü ile tanıklık ediyor.

Sahip olduğu olanaklar ile zarar etmesi mümkün olmayan vakıf işletmelerinin bu hale düşmesi rahatlıkla bir tez konusu olabileceği 36 kantini, kolejleri, yurtları bulunan vakıfın verdiği hizmet yanında Sivas için ciddi bir iş potansiyeli de oluşturduğu biliniyor.

 Adam kayırmak başta olmak üzere yapılan birçok hata ve çıkar elde etme çabaları iki yıl önce Sivas`ta vergi rekortmeni olan Vakfın, çalışanların maaşlarını bile ödeyemeyecek hale düştüğü iddiaları konuşuluyor.

Prof. Dr. M. Zair Bakıcı yönetiminde kar oranlarını artıran, çalışanlarına düzenli maaş ödeyen, yeni işletmeler açan vakıf Rektör Faruk Kocacık`ın göreve başlaması ile sıkıntı sürecine girdiği biliniyor.

Öğrencilere vermesi gerekenin çok altında burs sağlayan vakıf işletmeleri neredeyse bunu bile ödeyemeyecek duruma düştü iddiaları gündemde yerini koruyor.

Önce Zair Bakıcı hoca üzerinde baskı uygulandı ve ayrılmasının sağlandığı, ardından Osman Alacahan’ın vakıf yönetimine atandığı, ancak birkaç gün içinde yapılan pazarlıklar sonucunda istifa ettirilip yerine seçimlerde Faruk hoca`nın aleyhinde çalışan Ertan Buyruk’un getirildiği biliniyor.

Vakıf müdürü olarak da Sivas`ta daha önce büyük marketler zinciri olan bir kuruluştan kovulan Şahin Yıldırım’ın getirildiği alınan bilgiler arasında. İşletmeden anlayan duyarlı insanların “bu ekip vakfı batırır” uyarılarına kulak tıkandığı Zair hoca vakıfta çok iyi işleyen bir kontrol ve denetim sistemi kurmuş ve olası bütün kaçak ve eksikleri önledi deniliyor. Vakfı vergi rekortmeni olacak kadar kar ettiren zair hoca buna karşılık tüm bu hizmetleri bir kuruş kar sağlamadan yaptığı dile getiriliyor. Yeni ekip gelir gelmez tüm uyarılara karşın ilk olarak iyi çalışan denetleme sistemini bozduğu, böylece girdi çıktı hesaplarının denetlenmesi zorlaşmış ve giren mallarla satılanların denetlenmesinin ortadan kalktığı dile getiriliyor. Taksitle aldığı malları peşin paraya satan kantinlerin zarar etmesi işletme mantığı ile imkansızdır diye görüş belirten uzmanlar, Rektör basın dahil birçok yerde hastane ve vakıf işletmelerinin borç içinde bulunduğunu kendisi söylemesine rağmen suskunluğunu korumasının bir anlamının olmadığı vurgulanıyor.

Vakıf işletmelerini batıran bu başarısız ekibi aylar önce görevden alacağım demesine rağmen neden hala görevde tuttuğunu da açıklaması bekleniyor.
Hakkında çıkan haber ve yorumlara şu ana kadar hiçbir açıklama getiremeyen Rektöre kamuoyu adına soruyoruz.

1. Albatros adlı cafe ve restorant`ın yasal sözleşmesi kiminle yapıldı? Gerçek ortakları kimlerdir? Kaç metre üzerinden kiraya verildi ard arda yapılan genişletmelerle şu anda metre alan işgal ediyor? Bunun için ilave bir bedel alındı mı?
2. Şehirdeki esnafa dükkan kiralama konusunda olmadık zorluklar çıkartılıyor mu? Dükkan kiralarken şahıslar kendileri için özel hava parası alıyorlar mı?
3. Vakfın borcu tam olarak ne kadar?
4. Yapılan bağımsız özel denetmenlere zair hoca dönemi göre abartılı bir rakam ödenmiş mi? Vakıfta çalışan baba kız ilişkisinin bunda rolü var mı?
5. Son zamanlarda vakfı denetlemek için devlet müfettiş gönderdi mi?
6. Vakıf çalışanları farklı yerlerde görevlendiriliyorlar mı? Gerekçeleri nedir?
7. Vakıf müdürü yaptığı bir yolsuzluk nedeni ile birçok marketleri olan bir şirketten atıldı mı? Bu şirket sahibi bu konuda rektörü ve vakıf sekreteri Ertan Buyruk’u uyardı mı?
8. Yapılan haksızlık ve yoksullukları dile getiren personel baskı altına alıp susturuluyor ve işten atılmakla tehdit ediliyor mu? Bunlar arasında başka yerlere sürülen ve işten atılanlar var mı?
8. Vakfa bedelsiz verilen mallar, satılıp paraları kayıt dışı birilerinin cebine gidiyor mu? Bilbortla ilgili de benzer bir durum var mı?
8. İki yıldır refakçi oteli neden bitirilmiyor? Kimler niye engelliyor?
9. Başarılı olan M. Zair Bakıcı niye görevden alındı? Osman Alacahan`ın göreve getirtilip ayrılmasındaki neden, karşılanmayan beklentiler, korkular, pazarlıklar nelerdi?
10. Kendisine karşı olan, Ertan Buyruk hangi nedenlerle vakfın başına getirildi? Başarısız olmasına ve görevden alınacağı rektör tarafından açıkça söylenmesine karşın neden görevden alınamıyor?
11. Ertan Buyruk herkesin içinde "yapılan herşeyden rektörün haberi var, ben gidersem o da gider" diye bir ifade kullanmış mı?
12. Vakıf işletmelerinde çalışanlar arasında ücret eşitsizliği var mı? Vakıf Bazı kişilere maaşının 12 katı miktarında kredi açıp, uzun yıllara bölüp çok az miktarda geri ödeme kolaylığı sağladı mı?
13. Vakıf işletmelerinin mal aldıkları şirketlerin mütevelli heyeti ve yönetim kurulumdaki bazı kişilerle sahiplik dahil yakın ilişkileri bulunuyor mu?
14. Açık kapatmak için esas müşterisi öğrenci ve hastalar olan vakfın sattığı ürünler piyasanın çok üzerinde mi? Çaya yakın zamanda %50`li zam yapıldı mı?
15.Tarım il Mudürlüğü’nün yasakladığı merdiven altı unlu mamuller denetimden geçmemesine ve satışının yasaklanmasına rağmen neden ısrarla satılmaya devam ediliyor? Bu ürünler kimden alınıyor? Ne karşılığında?
16. Denetimsizlikten dolayı bazı çalışanların hesaplarında açıklar var mı?
17. Zair bakıcı? Tüm Kantinleri hergün hiç aksatmadan düzenli olarak gezip denetledi, Ertan buyruk iki yıl boyunca bir defa bile bu denetimi yapmış mı?
18. Rektöre bu sorunlar ve yapılan yanlışlar ile ilgili bilgi verildiğinde bu işin üzerine gitmiş mi? Gitmediyse bir nedeni var mı?
19. Hastaneye ve vakfa açıkların kapatılması için genel bütçeden, para aktarıldı mı?
20. Vakıfla alakasız firmalara havadan para ödenip fatura alındı mı?
21. Vakıf kolejlerinde hocaların mutsuz olması ve ayrılması nedeni ile eğitim kalitesi düşmüş müdür? Son iki yılda 4 müdür değişti mi?
22. Yurtpak firmasının yapacağı öğrenci yurdundan alınacak kira ve ciro bedeli, bu firmanın yurt daha tamamlanmadan KYK`na kiraya vermesi ve işletmeden vazgeçilmesi nedeni ile vakfın alacağı bedel yaklaşık beşte bire düşmüş mü? Aradaki farkı kim alacak?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —