oyunbozanatölye ezber bozuyor…
2012 yılında kurulan oyunbozanatölye ilk yılında 4 yeni oyun, 86 temsil ve 10.000 seyirciye ulaşarak
Belki de alanında büyük bir ilki gerçekletirdi. İlk kez Sarıkamış dramının ve Aşık Veysel ‘ in hayatının anlatıldığı “dostlar ( seni ) hatırlasın “ müzikal anlatının sahnelendiği ilk sezonunda önemli işlere imza atan ve bu sene yine ilk kez bir Mustafa kutlu hikayesinin sahneye taşınması anlamında bir ilki gerçekleştiren atölyenin sanat yönetmeni yaşar elmas ile 2 sezonu ve geleceğe dair planlarını konuştuk.
Osman Çelik :
Neden oyunbozan, isterseniz adınızdan başlayalım .
Yaşar Elmas:
Bizim geçen yıl ki sezon broşürümüzde , “güzel insan = güzel dünya “ mefkûresinin önündeki tüm oyunları bozmak için “oyunbozan “ olmak rolünü seve seve oynayacağız. “ demişiz. Anlayana selam olsun, anlamayana da esenlikler dileyelim.
O . Ç :
Kısaca geçen 2 sezonu değerlendirir misiniz?
Y.E :
2 sezonda 6 yeni oyun, yaklaşık 100 temsil ve 15.000 izleyiciye ulaştık.
Sivas şartlarına göre, bu bir rekor.
O . Ç :
Oyunların tamamı size ait. Başka projeler düşünmüyor musunuz ?
Y.E :
Kendi hikayelerimiz bitmeden , şekspir ya da dostoyovski oynayacak durumuzuz yok. Bize ait olması meselesine gelince, elimizden geldiği için başka senaryolara ihtiyaç duymuyoruz. Ayrıca harici senaryo telif ücreti , artı masraf demek. Zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Tiyatro yaparak ayakta kalmak zor.
O . Ç :Sivas ın size bakışı ya da sizin Sivas tan beklentileriniz ?...
Y.E :
Seyirci anlamında sıkıntımız olduğunu düşünmüyorum.onlara ulaşma ve reklam vs…de problemler yaşıyoruz.
O . Ç :
Aşık Veysel projeniz yanılmıyorsam sadece bir kez sahne alabildi.
Neden böyle oldu ?
Y.E :
Biz o projeyi C.Ü Güzel Saatlar Fakültesiyle gerçekleştirecektik. Provalar başladı. Ve üniversite oyuna sadece 1 hafta kala, oyundan çekildiklerini söylediler. Hala sebebini bilmiyoruz ve onlara özellikle güzel sanatlar fak. Dekanına hakkımızı asla helal etmeyeceğiz. Divana kalacak hesabımız.
O. Ç:
Peki oyunu nasıl çıkardınız?
Y.E:
Güzel sanatlar lisesinden ve dışarıdan tanıdığımız müzisyen arkadaşlarımız vardı. Sağolsunlar onların sayesinde gerçekleşti.
O . Ç :
Turneler nasıl gidiyor ?
Y.E :
Açıkçası turneler olmasa ( özellikle İstanbul turneleri ) ayakta kalma şansımız çok az olurdu.
Sancaktepe , Eyüp , Zeytinburnu , Bahçelievler , Bağcılar, Yozgat ve Sivas ın nerdeyse bütün ilçeleri. Taşradan İstanbul a turneye giden belki de tek tiyatro biziz. Çok güzel ve olumlu tepkiler alıyoruz.
Sahne sanatlarının insana direkt etki etmesi durumu söz konusu. Bundan dolayı , yaptığınız işin çok ama çok iyi olması gerekiyor.
O . Ç :
Çocuk oyunlarını da ihmal etmiyorsunuz.
Y.E :
Evet. Özellikle 6 –13 yaş grubu bizim hedef kitlemiz. Çünkü tiyatro çok etkili bir eğitim aracı. Biz o gözle bakıyoruz. Geçen yıl (oyun oyun içinde ) bu sene de (Hacivat-karagöz yolda ) oyunları ile çocuklarımıza evrensel değerleri ve kendi kültürümüzün kodlarını oyun yolu ile anlatma uğraşındayız.
O . Ç :
4 yıl önce bir şehir tiyatrosu hayaliniz vardı.
Yeni belediye sizce nasıl bakacak bu projeye ?
Y.E :
Benim umudum yok doğrusu. Sivas belediyesinin daha önceki yetkilileri ile, hiç değilse bir seans oyunu alın, katkınız olsun dediğimiz de , biz de öyle bir kalem yok…dediler bize. Donduk kaldık. Çünkü biz buradan 13-14 saatlik yol gidip İstanbul belediyelerine oyun satıyorduk. Şehir tiyatrosu , başlı başına bi kurum. Buradaki zihniyet , belediye 8 ay kursiyerlerine kurs verir ve 3- 5 kez oyun sahnelenir iş biter…mantğı olduğu sürece , şehir tiyatrosunun hayat bulabileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü şehir tiyatrosu , ekim de sahnesini açar ,hafta da en kötü 3 seans oyun oynar ve mayısta perdelerini kapatır.
O . Ç :
Oyunbozanatölyenin geleceği varmı ?
ya da neler olacak bundan sonra ?
Y.E :
Olacak inşallah. Şu an yeni sezonun planlamasın yapıyoruz. 4 oyunumuz garanti. Belki 1 oyun daha eklenebilirse bu sayı 5 olacak. Devlet tiyatrosu bir sezonda kaç oyun çıkarıyor biliyor musunuz ?...
Yeni sezonda televizyon için işler de düşünüyoruz. Sadece, büyük markalar kültür sanat a yatıracağı meblağın ufak bi kısmı ile bize büyük hayaller kurdurabilir.
O. Ç:
Yeni sezon da neler izleyeceğiz, en azından ipucu verseniz.
Y.E :
Yeni bir Mustafa kutlu hikayesi olacak : “ kapıları açmak.”,daha önce oynadığımız ve büyük ses getiren oyunumuz “ yüzleşme-6000 ”Çanakkale kıyamının 1. Asrına ithafen yeniden ve yenilenmiş haliyle tekrar sahnelenecek. Çocuk oyunumuz olacak tabii ve “ oyunbozan haller “ adıyla televizyona taşımayı düşündüğümüz projemiz de kara mizah türünün en güncel ve sert komik unsurları barındırması hesabiyle, çok konuşulacak bir sezon bizi bekliyor… diye düşünüyorum.
O. Ç:
Oyuncuları nasıl seçiyorsunuz?
Y.E:
www.sivassahnesanatlari.com dan bize ulaşan arkadaşlar , ön elemenin ardından okuma ve sahne provalarına alınıyor , sonra da oyuncumuz oluyorlar.
O. Ç:
Bu kadar kolay yani.
Y.E:
Biz de isteriz, işin okulunu okumuş kalifiye elemanlarla işimizi yapalım. Ve fakat, Sivas ta bu mümkün değil. Konservatuar ya da oyunculuk okumuş biri, Sivas ta niye dursun ki zaten.
Ama oyunculuk ruhunu içinde taşıyan ve o heyecanı hiç kaybetmeyen arkadaşlarla sahne almak, o da başka bir ayrıcalık.
O. Ç:
Teşekkür ederiz ve yolunuz açık olsun diyorum
Y.E:
Eyvallah. Biz de Sivas postasına ve size teşekkür ederiz.