YEMENİCİNİN TOPU

YEMENİCİNİN TOPU

Abdullah ÇÜRÜKLÜ Yazdı...

Yemenicinin topu.
Hep çaput topunan oynuyacah değilük ya başga bir top yapah deduk. Sınıf arhadaşımız Ali, içimizdeki en cingoz olanımız. Ali´ye, ula oğlum bu çaput toplar ikiğunde bir cırıl cırıl yırtılıyor, heçbirimizin topunda ilaha galmadı, yellenip de vurmuya gorhuyoruh, havada garnı bağarsuğu deşiliyor topun, içinde nağater depili çaput varısa ortalığa dökulüyor, ondan soğna çaputları topla, dışının gayım olan çapudunu bul, yeniden tamir et dik iki gun soğna gine yırtılıyor, bu işin bir golayı yoh mu, sen bilin, cin gibisin, ağasın paşasın...
Alinin cin gozleri daha bir ışıladı, gasıldı gevşedi, düşünür gib yapdı, bahah dedi. Bir bildoğ olmalı yoğsa niye bahah diye. Ali yumuşah ge ye gater çare bulur, ciiin ki ne cin.
Ceratelyecilerin bin sene geyip de esgidemedoğ gri renkli panyollarından yapıyoruh çaput topun dışını, gayım mı gayım, iyne zor batıyor, muşamba gibi. Çoh da zor bulunuyor atelyeci pantol esgisi. Mahallende atelyeci yoğsa gedip obir mahallenin uşahlarından binbir dil dökerek, yahut bir iki cam cıncıh, olmadı bir goşam aşuh vererek alıyon şuncağaz çapudu. O çaputlar da ne hekmedise gatıran gohuyor, sırf çaput mu, atelyeciler de gatıran gohuyor. Gatıran dedim de ahlıma düşdü, şimdiden gatıran bulmah lazım, gıymalıh zamanı töbe bulunmuyor, herkes aşuğnun garnına ya gatıran döküyor yahut da gurşunba. Gurşunba bizim mahlenin uşahlarının anca rüyalarında gorebilecekleri bişiy, amma gatıranı ACARİSMAYIL satıyor, 50 guruşluh alsaaan iki sene yeter de artar bile.
Nerden geldim ki buruya, hah hatırladım, çaput top, atelyeci... Yoğniynynen dikiliyor topun dışı. İyne geçiyor da ipliğe geldimmiydi geçmiyor. Golayını bulduyduh. Bir mıh bulacağn nerden nasıl bulursan bul artuh, mıhın ucunu galldırım daşına süreğ süreğ ipince edecağn, ucu iyne gibi udummuydu tamam, aha sana biz. Bizinen deldoğn delukden iyne de geçiyooor iplık de.
Ammağ, önce çapudu nasıl kesecuyk ? Aha şeyle, yoh eyle değil beyle, beyle kesersen şorayı da şeyle kesecağn ki top yımırtıya dönmiye. Neydersek edek yapdoğmuz bütün çaput toplar ya armuda ya da yımırtıya dönerdi, belliyemeduk elmini.
Son sırayı dikmeden eceleynen çöplukden topladoğmuz çul çaput ne bulduysah deperuk içine, soğna da dışını dikeruk. Sağandan solundan basdırır yusyuvarlah olmasını sağlarken tahammül sınırını aşmış biri dekmuğ vurmasıynan oyun başlar, dikicinin elinde iyneynen iplik bağarır, lan oğlum daha bitmediydi... kimse duymaz ki. Taaa ki yeni çaput topun içi dışına çıkıncayağter. Yarım saat sonra top elimizde iynecinin başına üşüşmüşük, nazına yeliyoruh, Camal ne bilek bitmedoğnu, bitdi belleduk, kim vurdu la o dekmuğ ? Heç kimse !!!
Camal ağardan ala ala topun garnından çıhan çaputları da yeniden garnına doldurup topu eeeğce bir diker, duğumünü atar gıcııır gıcır dişleriynen ipi keseeer bir dekmuk, top getdiii, goşun. O gun yassı ezeninağter topun anasından emdoğnü burnundan getiriiir, ahşam yemağ memağ demeden üsdümüzünen başımızınan döşşağ yıhılıruh.



Anahtar Kelimeler: YEMENİCİNİN TOPU