Yeni Bir Sosyolojik Tartışma

Yeni Bir Sosyolojik Tartışma

Sivas´ta son yıllarda sosyolojik olguların da tartışıldığı gözlemleniyor. Rakımı yüksek yaşam alanlarındaki insanların, daha hoyrat olduğu yönündeki görüşler dile getirilirken, deniz seviyesine yakın yerlerdeki insanların ise daha munis oldukları vurgulan

 

Rakımın insan karakterini direkt etkilediği görüşleri son yıllarda daha bir geçerlilik görüyor. Yüksek rakımlı yerlerde yaşayan insan davranışlarının daha, sert, anlayışa az açık olduğu ve dolayısıyla ?anti soysal? insan davranışlarını içinde barındırdığı yönündeki görüşler ağırlıkla tartışılıyor.

Deniz seviyesine yaklaştıkça insanların daha halim selim ve işinde gücünde olduğu belirtilirken, deniz seviyesinden uzaklaştıkça, sosyolojik olarak toplumsal reflekslerde olumsuzlukların arttığı görüşleri ifade ediliyor.

Özellikle Sivas´ın kadim söz bilgeliğinde buna dair kalıplaşmış sözlerinde kullanıldığı belirtiliyor. ?Rakım yükseldikçe kaburga kalınlaşır? diye eski bir sözün olduğu biliniyor. Dediğim dedik, ben ne dersem o olur, uzlaşmadan uzak kalıplarını içinde barındıran ?rakım yüksek kaburga kalın? deyimi sıklıkla kullanılıyor.

Şimdi insanlar, yüksek rakımın insan davranışlarındaki etkisinin ne olduğunu merak ediyorlar.



Anahtar Kelimeler: Yeni Sosyolojik Tartışma