Yeni REKTÖR Nasıl Olmalı?

Yeni REKTÖR Nasıl Olmalı?

Huysuz Profesör Yazdı...

Yeni rektör göreve başlamadan önce mutlaka, edebiyat ve kültür kuramcısı Terry Eagleton´un tek romanı olan ?Azizler ve Âlimler? romanını okumalı ve değerlendirmelidir.

Pekâla yeni rektör nasıl olmalıdır?

Yeni rektör güzel ağaçlar gibi olmalıdır. Plevne şehitlerinden Binbaşı Selahattin Bey´in oğlu olan Cenap Şahabettin´in tasvir ettiği türden hakiki, bir büyük adam olmalıdır. Şöyle der Cenap Şahabettin:

?Hakiki büyük adamlar güzel ağaçlara benzer. Dallarında yuvalar kurulur, gölgesinde yorgunlar dinlenir, çiçeklerine sürünenler güzel koku alırlar, meyvesiyle açlar doyar ve yaprakları arasından dökülen güneş damlaları toprağa hayat verir. Hiç kimseye ve hiçbir şeye zararı dokunmaz.?

  1. 1.      Ahmet Hamdi Tanpınar ?İnsanı insanda öldüren ruhun sefaletidir? der. Bu yüzden ufku insan olan biri rektör olmalıdır.
  2. 2.      ?Acı duyabiliyorsan canlısın, başkaların acısını duyabiliyorsan insansın? sözüyle duyan biri rektör olmalıdır.
  3. 3.      Kendine yapılmasını istemeyen bir davranışı başkasına yapmayan biri rektör olmalıdır.
  4. 4.      Kutsallığa içi yenip dışı, dışı yenip içi atılacak bir yemiş gözüyle bakmayan biri rektör olmalıdır.
  5. 5.      Kutsallığı dişler, damaklar, dudaklar için değil vicdanlar için bilen biri rektör olmalıdır.
  6. 6.      Milletinden ve milletin evladından başka kimsesi olmayan tek kaygısı bilim ve insanlık olan biri rektör olmalıdır.
  7. 7.      Kısır döngü içinde aynı derneklerin ve STK´ların kapılarını yol belleyen değil bilime gerçek manada yol olan biri rektör olmalıdır.
  8. 8.      İnsana umut, insana ümit, şehre ve insan ufuk olan, insanlıktan yana hayalleri olan ve hayalleri tükenmeyen, tükenmemiş biri rektör olmalıdır.
  9. 9.      Tek referansı bilim, insanlık ve millet olan biri rektör olmalıdır.
  10. 10.  Kimsenin etkisinde kalmayan, devlet işlerini ciddiyetle önemseyen, devletin ve milletin hakkı söz konusu olduğunda gerektiği şekilde müdahale etmesini bilen, nefsinin esiri olmamış biri rektör olmalıdır.
  11. 11.  Üniversitesini gerçekten tanıyan, popülizmden uzak, gerçekten güven veren biri rektör olmalıdır.
  12. 12.  Aktaran, nakilci, çevirici ve taklitçi birileri değil gerçekten düşünen, değerlendiren, yorumlayan, analitik düşünen biri rektör olmalıdır.
  13. 13.  Sözü ile özü bir biri rektör olmalıdır.
  14. 14.  Kirden, kinden, kibirden arınmış, lügatinde menfaate ve menfiliğe yer açmamış biri rektör olmalıdır.
  15. 15.  Göğün mavi, başağın sarışın, toprağın sevgi dolu oluşuyla var olan biri rektör olmalıdır.
  16. 16.  Ağacı ayet, dalı ayet, yaprağı ayet, dağı ayet, taşı ayet, kuşu ayet, kurdu ayet, suyu ayet, denizi ayet büsbütün kâinatı okuyan, insanı yüreğinden ve can evinden vuranlar değil, yüreği olan yüreğiyle yürüyen biri rektör olmalıdır.
  17. 17.   Aşık Veysel´in ifadesiyle hakiki manada iki kapılı bir handa olduğunu idrak etmiş, Ruhsati´nin diliyle de çok yaşayanın yüze kadar yaşadığını görmüş, Kangallı Mesleki´nin ?Mizan Terazi?sinden geçmiş biri rektör olmalıdır.

Yeni rektör Yusuf Has Hacip´in Kutadgu Bilig´ini gerçekten  okumuş, anlamış, idrak etmiş olmalıdır. Yeni rektör yalan ve riyadan ziyade ?doğruluk? üzerine durmalıdır. Yeni rektör doğru olmalıdır.

Yusuf Has Hacip şöyle demektedir:

??Dayanağı düz duran bir şeyin bütünü de düz durur. Her iyi parçanın bütünü de düzgün olur. Hangi şey yana yatarsa eğri olur. Bütün eğriler, kötülüğün dokusudur. Yamulduğu halde düşmeyen yoktur? Doğrunun eğrildiği gün, kıyamet kopar. Ben bütün işeri doğrulukla yaparım. İnsanları soylu veya köylü diye ayırmam. Elimdeki bıçak, kesici ve biçici bir alettir. Ben işleri bıçak gibi keser atarım. Hak arayan kişi için işi uzatmam. Şeker ise zulme, haksızlığa uğrayarak benim kapıma gelen kişi için sunduğum adaletin sembolüdür. O buradan sevinç içinde tatlı tatlı ayrılır. Şu zehir gibi olan otu ise zorbalar ve doğruluktan ayrılanlar içer. Bunlar haksızlık edip bana getirilince verdiğim karardan dolayı bu zehirli otun çayını içmiş gibi olurlar. Bu kaş çatıklığım, sertliğim bana yargı için getirilen zalimleredir.?

Yeni rektör,  ün, unvan, heva ve ihtirasla makam delisi olmuş, uyuşmuş, kokuşmuş, riyakâr, gerçek anlamda mazlumlara ve masumlara bigâne hain bir tip olmamalıdır. Durduğu yeri gerçekten bilen ve devleti temsil ettiğinin farkına varmış şuurlu bir varlık olmalıdır.  İşin gösterişinde ve şark kurnazı bir kafa olmamalıdır. Yeni rektör, ruhu yüksek bir büyük adam olmalıdır. Tıpkı Nihal Atsız´ın ?Büyük Adam? tarifinde olduğu gibi olmalıdır:

 "Alelade adamları ´Büyük adam´ sanmak gaflettir. Büyük adam, iyi niyet sahibi adamdır. Büyük adam, her devirde erdem ve meziyet diye tanınan vasıfların birçoğuna sahip olan adamdır. Bir takım meziyetleri olan reziller hiç bir zaman büyük adam değildir. Mevkileri için milleti feda eden değil aksine millet uğruna mevkiini hatta hayatını verebilen adam, büyük adamdır. Gerçekleri görebilen, acı gerçeklere cesaretle bakabilen, haksızlık bilmeyen adam, büyük adamdır. Sözü ile işi arasında zıtlıklar bulunmayan, yalan ve hileden payı bulunmayan adam, büyük adamdır. Büyük adamlığın bir göstergesi de zekâdır. Ahmaklardan büyük adam çıktığı tarihte görülmemiştir. Adam seçmesini, her işin ehlini bulmasını bilen adam, büyük adamdır.?



Anahtar Kelimeler: Yeni REKTÖR Nasıl Olmalı
Gerisayım devam ediyor
2.05.2020 22:36:22
30 NİSAN TARİHİNDE AÇIKLANAN OGRETIM GOREVLILIGI VE ARASTIRMA GOREVLILIGI ONDEGERLENDIRME SONUC LISTESINDEKI ISIMLER YILDIZLANARAK YANI GIZLENEREK ILAN EDILMIS OLUP ORNEGINE DAHA ONCE RASTLANMAYAN BU UYGULAMA ILE TEMMUZDA GOREV SURESI DOLACAK OLAN REKTOR NEYI GIZLEMEYE CALISMAKTADIR LUTFEN BU DURUMU HABER YAPIN