Tarih: 04.08.2023 15:40

YILANLI DAĞI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR!

Facebook Twitter Linked-in

STHM ÖZEL HABER

DOĞA tutkunları için en ideal illerden biri olan SİVAS, adeta keşfedilmeyi bekliyor. Bunlardan biri de ULAŞ ile KANGAL arasında bulunan YILANLI DAĞI...

Bir doğa harikası olan Yılanlı Dağı´nın 3 binin üzerinde endemik bitki bulunuyor. Ayrıca nesli tükenmekte olan Dağ keçisi, Boz ayı, Kınalı keklik, Bozkır Kartalı, Kaya kartalı,  Anadolu vaşağı, yaban domuzu, kurt, tavşan, tilki, serçe, sığırcık, yılan, arı, kelebek ve daha çok sayıda canlıya yurt olan bir doğa parçasıdır. 

YILANLI DAĞI'nın doruğunda ise halk arasında "SULTAN MELEK" diye bir yatırında olduğu bilinmekte. Bu ziyaret yerinin ALEVİ ve SÜNNİ vatandaşlarımızca kutsal sayılıp ziyaret edildiği biliniyor.

Sultan Melek Efsanesi Nedir?

Vakti zamanında KANGAL bölgesinde SULTAN ANA isimli bir kadın yaşarmış. Zamanının çoğunu YILANLI DAĞINDA geçirir, yolda kalana ayran ekmek ikram edermiş.

Hele koyunların sütünden güzün yaptığı "kaypak" dillere destan imiş. Öyle bir zaman olmuş ki, dağda yaşayan bir cümle canlı onun dağdaki kulubesi etrafında dolanır, onun dizleri diplerinde oynaşıp gülerlermiş.

Öyle iyi kalpli öyle yardımsevermiş ki dağı mesken tutan YILANLAR dahi onun yanında sukut üzre yaşayıp kimseye zarar vermezlermiş.

KADİR GECELERİ ve sair kutsal gecelerde onun kulubesi etrafında nura benzer ışıklar yanarmış. Yöre insanı ona varır onunla sohbetler eder iyi nasihatlerini dinlerlermiş.

Gün dönmüş vakit dolanmış, bir dolunaylı gecede SULTAN MELEK ANA her fani gibi ömrünü tamamlamış. Yöre insanı cümle canlı ile SULTAN MELEK ANAYI "YILANLI DAĞI" doruklarına defnetmişler.

Vasiyeti üzere de mezarı belli olmasın diye sadece birkaç taş koymuşlar o kadar...

SULTAN MELEK ANA öldükten sonra da mezarı başında kutsal gecelerde ışığa benzer şeyler görülmüş...

Asırlar var ki yöre insanı SULTAN MELEK ANAYI unutmamış ve sair zamanlarda onu ziyaret ederek dualar okumuşlar...




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —