Tarih: 02.09.2021 07:15

YILDIZ DAĞI'na SELAM...

Facebook Twitter Linked-in

SPHM ÖZEL HABER

Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı 4 Eylül 1919’da yapılan Sivas Kongresi’nin 102. yılına ithafen Yıldız Belediyesi 4 Eylül 2021 Cumartesi günü Yıldız Beldesi’nde Halk âşıklarını ve şairlerini ağırlayacak. Şair Mustafa Akkaya tarafından hazırlanan ve beldenin kültür alanında ilk yayını olan “Türkülerle ve Şiirlerle Yıldız Dağı “ kitabının tanıtımı ve imza töreni gerçekleştirilecek.

Gazeteci-Yazar Nurdane Özdemir Sağkan tarafından sunumları yapılacak olan program, saat 13.00’de Yıldız Beldesi’nin tarih ve tabiat kokan yerlerinden biri olan Akşehir adıyla da anılan Değirmenaltı Şelalesi’nde Yıldız Belediye Başkanı Mustafa Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başlayacak.

Sivaslı halk âşıklarından Âşık Kaptani (Mehmet Köşe) , Âşık Eseri (Ahmet Turan Bülbül) ,Âşık Âlimi (Süleyman Erdiç) ve Abidin Çınar burada Yıldız Dağı ve Sivas türkülerinden bir konser sunacaklar.

Bu mevkide bulunan ve Sivas ve Tokat’ta pek çok vakfın kurucusu Yıldızlı Emir Mahmut Çelebi’nin kabri ziyaret edilerek dua edilecek, Değirmenaltı kaya oyuntuları( mağarası ) ,Şelalesi (Çağlayan) Yıldız Kalesi ile günümüze ulaşan eski değirmenler gezilecek. Misafirlere Yıldız Beldesinin mahalli yemek kültürünün örneklerinden ikramlar yapılacak.

Buradaki programın sona ermesinden sonra kültür gezileri kapsamında Yıldız Kayak Tesisleri, Yıldız Barajı, Nal Tepesi Tümülüsü görülecek.

Akşam programı saat 19.00’da Yıldız Belediyesi Bediha Taçyıldız Sosyal Tesisleri’nde başlayacak. Belediye Başkanı Mustafa Öztürk’ün konuşmasından sonra, Araştırmacı -Yazar Hasan Akar Yıldız Beldesi ile ilgili yapılan kültür çalışmaları hakkında kısaca bilgi verecek.

Konuşmalardan sonra Halk Âşıkları sahne alarak TRT arşivinde kayıtlı Yıldız Dağı türkülerini seslendirecek ve âşıklık geleneği i içinde önemli bir yeri olan atışma ağırlıklı bir konser sunacaklar.

Etkinliğe Sivas’tan, Tokat’tan ve diğer şehirlerden katılan şairler (Yayınlanan eserde şiirleri bulunanlar ağırlıklı olmak üzere ) Yıldız Dağı şiirlerini yorumlayarak katılımcılara şiir ziyafeti verecekler.

Şiir dinletisinden sonra Şair Mustafa Akkaya tarafından hazırlanan ve geliri Yıldız Beldesi’nden üniversitelerde okuyan öğrencilere bağışlanan “Türkülerle ve Şiirlerle Yıldız Dağı “ şiir kitabının tanıtımı yapılacak ve imza töreni gerçekleştirilecek.

Etkinlik, Yıldız Belediyesi’nce hazırlanan “Katılım Belgesi “ ve hediyelerin Belediye Başkanı Mustafa Öztürk tarafından takdimi ile sona erecek...




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —