Tarih: 27.11.2022 23:39

YOK OLUNCA ARARIZ!

Facebook Twitter Linked-in

SPHM ÖZEL HABER

HİTİTİ Gölü SUPPİTASSU kurtarılmayı bekliyor.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük İmparatorluklarından biri olan HİTİT´lerin tarihte bilinen tek gölleri olan SUPPİTASSU, Sivas Altınyayla ilçesinde bulunuyor. Turizme kazandırılması gereken göl, yok olma tehlikesi ile karşı kaşıya. Tarihte Hitit İmparatorluğu’nun en önemli merkezlerinden birisi olan Sivas’ta ki Sarissa Antik Kenti’nde bulunan ve Kral Gölü olarak adlandırılan “Suppitassu (GÖL GEDİĞİ)” binlerce yılın yorgunluğu ile adeta kurtarılmayı bekliyor. 

1993 yılından itibaren Sivas Müzesi adına kazı çalışmaları başlatıldı. Yapılan kazı çalışmalarında, Anadolu’ da büyük bir medeniyet kuran Hitit’lerin, Hattuşaş’tan sonra en önemli ve kutsal şehirlerinin Sarissa olduğu ortaya çıktı. Bulunan tabletlerde ise bu şehrin adının “Sarissa” olduğu anlaşıldı. 

 KRAL GÖLÜ: SUPPİTASSU 

Kazı çalışmaları ile birlikte önemli bir buluntunun izleri daha ortaya çıktı. Hitit tarihinde önemli bir buluntu olarak kabul edilen, Antik Sarissa kenti yakınlarında ki Suppitassu’nun tabanın taşlarla örüldüğü ortaya çıktı. 1900 metre rakımda bulunan antik gölün, şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı ve her ilkbaharda büyük kralın “Hattuşaş”tan gelip burada ibadet ettiği gün yüzüne çıkarıldı. Efsanelere göre tarihi Kral Yolu’nun çevrelediği yörede, Suppitassu’nun hâkim bir noktada yer alması, hem kralın ilgisini çekmiş, hem de yolcular için konaklama ihtiyacı konumuna gelmiş. 

Bu gölün temizlenmesi yönünde KÜLTÜR BAKANLIĞI ile temasa geçilmesine rağmen hala bir sonucun çıkmaması gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya koymaya devam ediyor.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —