Tarih: 18.08.2023 18:40

"ZAVALLI CHP"

Facebook Twitter Linked-in

ZAVALLI CHP

Ben biraz aşırı solcuyum. Bu yazıyı yazmakta beis görmedim. Ne derseniz deyin, solcu, sağcı, ben yine gider rahmetli Sefer ağabeyimin, rahmetli Ayşe annemin o güzel odasında misâfir olurum. Yakışıklı Garpız Memed ile kucaklaşırım. Onlar beni kucaklar, ben onları kucaklarım elli sene önce olduğu gibi.

Yine geleceğim, bu kez Sivas Seyahat otobüsüyle geleceğim, uçakla değil.

Sefer Ayten ağabeyimin, Ayşe annemin odasını hazırlayın gençler.

Neler yapmadık şu vatan için, Kimimiz öldük; Kimimiz nutuk söyledik. 

                                                ORHAN VELİ KANIK

***

Orhan Veli Kanık, muhteşem bir şâirimizdir. Kısa kısa şiirleri, taşlamaları, gazetelerimizde yazdığı küçük köşe yazılarıyla edebiyâtımızda ölümsüz yerini almış olan bir şâirimizdir.

***

Büyük vatan şâirimiz Nâzım Hikmet öyle kolay kolay başka bir edebiyatçıyı övmez. O, şiirleri ve kitapları hemen hemen bütün dünya dillerine çevrilmiş büyük vatan şâirimizdir.

Bakın Orhan Veli Kanık İçin neler söylemiş::

“ Öyle sanıyorum ki bizim Orhan Veli bizim en güzel şâirlerimizden biri. Çok genç öldü, yazık oldu. Ama ölümsüz, Türk dilini bu kadar güzel kullanan bir şâirimizdir.”

 

***

1950 genel seçimleri 14 Mayıs 1950’de yapıldı. Yaprak dergisinin 26. sayısı bundan bir gün sonraki tarihle çıktı. Orhan Veli Kanık bu derginin genel yayın yönetmeniydi. Bu kısa yazıyı internette bulup görmek mümkün.

“Seçimler bitti. Demokrat Parti, Halk Partisi’ni korkunç bir bozguna uğrattı. Oysaki Halk Partisi, halkın kazanacağını umarak, fikirleriyle prensiplerinden son zamanlarda ne fedakârlıklar etmişti. Bütün yayınlarına göz yumulan din dergileri, okullara konan din dersleri, yeniden açılan ilahiyat fakülteleri, imam hatip kursları, türbeler, şahsi sermayeye sağlanan imtiyazlar, her türlü irticaa tanınan haklar… Hiçbiri kâr etmedi. Zavallı Halk Partisi.” 

ORHAN VELİ KANIK 1950




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —