Züleyha Üstün


Arada Biriktirdiklerim


Ramazan
Ramazanda;  sabırla  kendimizi ölçeriz . Elimizden dilimizden çıkacakları tutarız.  Kibri çöpe atarız. beğenmediğimiz şeylerin belki başkalarının hayalleri olduğunu hatırlarız.  Sahip olduklarımızın değerini bir kez daha anlarız.Eğer  özümüzün  iç muhasebesini yaparak bir silkelenmeye, senin yaşadığını yaşamama tercihinde olanlara tahammül ve saygı göstermeye  vesile oluyorsa ramazan ne mutlu  bize.Bizde  olanı;  eşimizle dostumuzla , ihtiyacı olanlarla paylaşabiliyorsak,  aynı sofranın başında birikebiliyorsak büyük küçük hepimiz, her nerede yaşanıyorsa bu tatlı telaşlar, oralara benden selam olsun. ( Kendim de dahil olmak üzere ekmeğin ve bir lokma yemeğin çöpe girmediği bir ramazan ruhu ve bunu hayat prensibi yapmayı becermek  arzusuyla.)

***

Beş Kere Beş Yirmibeş

Sevdiğim bir arkadaşımın öğrencilerinden biri koridorda yanıma geldi. Bana:?Öğretmenim bizim sınıfa gelebilir misiniz? ? dedi.Biraz şaşırmama rağmen gittim.Sınıfa girdim.Arkadaşımın  canı biraz  sıkkındı.Bir iki dakika sohbetten sonra dersi bölmemek için daha sonra görüşürüz dedik.Tam ayrılacakken aynı öğrenci yanımıza geldi.?Öğretmenim mutlu oldunuz mu? ?Arkadaşım  şaşırdı . O devam etti.?Bugün üzgünsünüz, hem ağladınız ya arkadaşınız gelince mutlu olursunuz diye düşündüm.? Biz şaşkınlıktan birbirimize bakakaldık. Söyleyeceğim şu ki:Çocuğun öğretmeninin acısını hafifletmek   için yaptığı şey  akademik olarak öğretilebilecek bir bilgi değildir. Beş kere beşin yirmi beş olduğunu çocuk her yerde, her zaman öğrenebilir.İnsani vasıfları bir çocukta biriktirmek zaman içinde  çeşitli olaylar yaşandıkça sınıf içinde ve ailede  olur. Öğretmendeki ve ailedeki  duyarlı yaklaşım çocuğa geçer.Güzel değerleri ancak güzel değerleri taşıyanlar öğretebilir.Hatta bunu anlatarak değil, örnek olarak yaparlar. (Bu sınıfın panosunda asılıiki  fotoğraf var. Üç kız öğrenciden  biri öğretmeninin hırkasını giymiş,  biri gözlüğünü takmış, diğeri de çantasını.?Biz sen olduk öğretmenim.? yazmışlar altına.  Öğretmen de onların tokasını , bilekliğini takmış yantaraftaki resimde ?Ben de siz oldum?yazmış. )

 ***

Öz          

 İnsan olmak?Kimliğimiz, kişiliğimiz  duruşumuzla  gittiğimiz yol  bazı değerleri taşımayı  gerektirir. Doğruluk, dürüstlük, adaletli olmak, vicdan,  görevini hakkıyla yerine getirmek ve bir çok başka şey?Bunlardan birini çiğnedin mi  kişiliğini  dik tutan ayaklardan birini zedelemişsin demektir.Hem bu  vasıfların bazılarını rahat rahat  çiğneyeceksin hem de mağrur bir tavırla başkalarını eleştireceksin. İnsan dönüp bir kendine bakmalı. Kurum,  kişilik ve insanlık ahlakı bunu gerektirir.

 

***

Üstünden epey vakit geçti biliyorum ama söylemesem eksik olurdu

Yakın zamanda başbakan değişikliği oldu. Sosyal medyada yeni başbakanın eşi Semiha Yıldırım´ın dış görünüşüyle ilgili hadsiz mesaj ve eleştiriler paylaştılar.Kadın erkek ayrımı olmaz, aslolan insandır.Ancak eleştirileri yapanların çoğunluğunun kadın olması manidardır. Hemcinsini  ikinci sınıf bir kadın vurgusuyla aşağılamak  acımasızlıktır. O,başka herhangi bir vasıf gerektirmeksizin insandır.Bunun  ötesinde onlarca insan yetiştirmiş bir  öğretmendir.Kendin gibi görüneni, düşüneni yüceltmek  senin gibi görünmeyeni  düşünmeyeni aşağılamak tamamen kişinin  insanlık anlayışıdır.Zalim veya vicdanlı  olmak  bir terazinin iki kefesidir.Hangisi ağır basarsa kişiliğin odur.


***

Bitmeyen Acı Günler

Her gün yine ocaklara ateşler düşüyor  . Çocuklar babasız, ocaklar başsız, anneler, babalar  evlatsız kalıyor.Mübarek ramazan gününde Allah şehitlerimize rahmet ailelerine  bol sabır versin. Ordu Ünyeli şehit Kerim ÖRTÜCÜ´nün Sosyal medya sayfasından:

Uğruna ölmekse eğer seni yaşatmak,

Bin defa ölürüm.

Adına leke sürdürmem .

Namustur bayrak ve sancak

Aksada kanım ,

Korkma haini güldürmem.

***

Gülümsüyorum

Birlikte alışverişe çıktığı arkadaşına eline aldığı hırkayı gösterir:?Nasıl ? der.  ?Çok güzel,  ben giyemem ama sana yakışır.?

 

Sevdiğim Sözler

Mevlana´ya sormuşlar: ?O kadar okursun , yazarsın. Ne bilirsin? ?Mevlana: ?Haddimi bilirim.?