Selim Yıldız


İlhan Egemen DARENDELİOĞLU


?Bizim için milletvekili sıfatı da gelip geçicidir. Bizim asli sıfatımız mezara kadar namuslu yaşamaktır. Biz o asli vazife içindeyiz? İlhan Egemen Darendelioğlu

Namuslu yaşayıp namuslu ölmek her kula nasip olmaz. Gazeteci, Yazar, Milletvekili, Dava Adamı İlhan Darendelioğlu´nu rahmet ve saygıyla anıyoruz.

ÜLKÜCÜ KADROLAŞMANIN MİMARLARINDAN İLHAN EGEMEN DARENDELİOĞLU

    Selim YILDIZ

      

Türk milliyetçiliğinin kurumsallaşmasında ve fikri yönden olgunlaşmasında kurduğu matbaa ve çıkardığı ?Toprak? aylık ülkü dergisi (Türk Yurdu dergisinden sonra Türkiye´de en uzun soluklu milliyetçi dergidir) ile önemli hizmetlerde bulunmuş olan İlhan Darendelioğlu (1921-1979), Türk Kültür Çalışmaları Derneği ve İstanbul Milliyetçiler Derneği gibi milliyetçi derneklerde de faaliyet yürütmüştür. İki dönem Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği Genel Başkanlığı da yapmış olan Darendelioğlu, 1969 seçimlerinde Adalet Partisi´nden İstanbul milletvekilli seçilmiştir. Demokratik Parti´nin de kurucuları arasındadır. 1975´ten sonra Milliyetçi Hareket Partisi´ne geçen Darendelioğlu, MHP İstanbul İl Yönetiminde görevli ve Ortadoğu gazetesinin Başyazarı iken 19 Kasım 1979´da Marksist teröristlerin düzenlediği suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. ?Bizim için milletvekili sıfatı da gelip geçicidir. Bizim asli sıfatımız mezara kadar namuslu yaşamaktır. Biz o asli vazife içindeyiz? diyen Darendelioğlu, Ahmet B. Karabacak´a göre, mücahit ağabey; Nurettin Pakyürek´e göre, radyum beyinli Türk; Altan Deliorman´a göre ise Güneyli Yiğit idi. İlhan Darendelioğlu, Türkiye´de Komünist Hareketler, Türkiye´de Milliyetçilik Hareketleri, Türk Milliyetçilerinin Kalemiyle Atatürk, Türk Milliyetçiliği Tarihinde Büyük Kavga, Pazarlar Kanlı İdi, Nazım Hikmet Vatan Haini mi Vatan Şairi mi?, Ecevit Marksist mi?, Devrim Nedir? Devrimci Kimdir? gibi eserler vermiştir. Türk milliyetçilerinin çıkardığı Türk´e Doğru, Tanrı Dağı, Milli Yol, Milli Hareket ve Milli Işık dergilerinde yayınlanan yazıları ile de ses getirmiştir. Türkiye´nin en buhranlı dönemlerinde gazetecilik (sarı basın kartı sahibi) yapmış olması onun tarihe önemli bir hizmetidir.

Türkistanlı bir arkadaşının (muhtemelen Altan Deliorman´ın ortaokul arkadaşı Ziyaeddin Babakuran) aracılığıyla İlhan Darendelioğlu ile tanışan Altan Deliorman´ın ?otuzlu yaşlarda, ortadan uzun boylu, yağız, topluca bu Güney Anadolu çocuğunda, insanları kendisine kolaylıkla bağlayan bir tılsım gizliydi.? şeklinde tarif etmekte ve Darendelioğlu ve Türk milliyetçileri hakkında şunları söylemektedir: ?Edebiyat Fakültesi´nde okumuş, seçim sandıklarında filizlenen Beyaz İhtilal öncesi, başı, milliyetçilik yüzünden derde girmiş, fakat belalara karşı metanetle durmasını bilmiş bu genç adamın, medar-ı maişet motorunu ufacık bir pedalın başında döndürmesi beni pek şaşırtmamıştı. O dönemde, milliyetçinin şaşmaz kaderi buydu. Milliyetçiler, Türkiye´ye insan yetiştiren muazzam çarktan nasılsa kaçmış fabrikasyon hataları gibiydi. Kimisi öğretmen, kimisi bir yerde memur, kimisi Bab-ı ali bünyesinin bir türlü kabule yanaşmadığı genç gazeteci, kimisi tanınmamış avukat fakat hemen hepsi, daracık bütçelerinin içine sıkışmış, inancından başka sermayesi olmayan vatan evlatlarıydı. Çok kimseye hazin gözükebilecek bu kader, bana nedense hep Devr-i Saadet Müslümanlarını hatırlatmıştır. Darendelioğlu, örnek bir tevazuu sahibi yaratılışa sahipti. Türkçüler Derneği´nin kurucuları dernek başkanlığını ona teklif etmesine rağmen o yaşça büyük olmasına karşın böyle bir görevden kaçınmıştı. Keskin kalemini kılıç maharetiyle kullanan bu genç adam, özel hayatında hakikaten alçak gönüllüydü. Kalabalıkça meclislerde kendisinden bahsedildiği yahut söz sırası ona geldiği zaman yüzüne bir pembelik yayılır, mahcubiyetin ağır yükü omuzlarını çökertirdi.?

O´nu ?Türk dünyasının bu soylu ve güçlü savunucusunun belirgin meziyetleri arasında tevazuu yanında milli şuur uyanıklığı, edep ve ahlakı; ölçüye, endazeye vurulması mümkün olmayan eşsiz idealist bir kişilik? olarak ifade eden arkadaşı, sırdaşı Nurettin Pakyürek´e göre, ?Darendelioğlu, son yarım yüzyılda Türk soyunun yetiştirdiği ve sayıları birkaç düzineyi geçmeyen yüksek seviyeli milliyetperverlerden birisi?ydi. Ona göre Darendelioğlu, ?Türk´e beslediği saygı ve sevgi itibarını kişiliğinde kristalize etmiş?ti. (Bkz. Selim Yıldız, Güneyli Yiğit: İlhan Egemen Darendelioğlu ve Siyasi Mücadelesi, Ankara 2013, Berikan Yay., Selim Yıldız, Tarihten Fikre Fikirden Siyasete Makaleler I, Ankara 2018, Berikan Yay.)