Artin Korkor


Sanatkar Şair MIGIRDİÇ KORKOR


BiR SANATKÂR ŞAİR MIGIRDiC KORKOR Ve KİTAPLARI

Amcam, Sivas´ın tanınmış marangozlarından biriydi. Daha çok kapı ve pencere doğrama işleri yapardı. Sivas´ın pek çok köy okullarında onun yaptığı kapı ve pencereler vardır. Şehrin içinde Köşk Oteli ve Belediye binasının doğrama işleri, Sanat Okulunun doğrama işleri de onun eserleri arasındadır.

Aynı evde beraber oturmamızdan dolayı bizim eğitim ve terbiyemizde büyük emeği geçmiştir. Onun marangozluk mesleği yanında en büyük merakı kitap okuması ve şiir yazması idi. Hemen her gece kitap okurdu ve evde büyük bir kütüphanesi vardı. Bizler küçükken o kitaplara hayran hayran bakardık.

HAYAT KURTARAN KiTAP

Hiç kitap,bir hayat kurtarır mı? Akla hemen olsa olsa bir sağlık kitabi gelir. Hayır öyle değil. Amcam askerliğini yaparken, taburundan bir gurup askeri başka bir bölgeye tamirat yapmak için gönderirler. Askerlerin hepsine ayrı ayrı şu saatte ve falanca yerde askeri araç gelecek ve sizleri topluca tamiratın yapılacağı yere götürecek derler.

Amcam saatine bakar ve daha çok zaman var, ben bir ağaç altında biraz kitap okuyayım der. Kitaba o kadar çok dalar ki ,denilen saat gelir ve askeri araç diğer askerleri toplayıp gider.Amcam bir sure sonra kendine gelir ve aracı kaçırdığını fark eder.Hemen durumu anlatmak için komutanın yanına çıkar.

Komutan amcamı görünce hayretler içinde kalır ve ona sen gitmemiş miydin der.Amcam durumu nasıl izah edebilirim diye söze başlamışken,komutan sözünü keser ve oğlum seni Allah kurtarmış der.

Biliyor musun o giden araç yolda kaza yaptı ve şarampole yuvarlandı. Kotu haberi biraz önce aldık der. Evet amcamın hayatını dalıp gittiği o kitap kurtarmıştı. Yıllar sonra Fransa´ya göç ettiğinde orada iş arar fakat bulamaz.

Evet kolunda altın bileziği (sanatı) vardır ama dilinde tek kelime Fransızca yoktur. Bir tanıdığı bir de Belediyeyi deneyelim,orada bir tanıdığım var der.Bir tercümanla Belediyeye iş mülakatına gider.Mülakat sonrasında Belediyedeki görevli,usta bir sanatkar olabilir ama tek kelime Fransızca bilmiyorsa nasıl bizimle çalışacak diye sorar.

Amcam durumun olumsuz bir yönde gittiğini fark edince tercümana, şu diyeceklerimi tercüme eder misin der.

Ben kitap okumayı çok seven biriyim. Bütün Fransız klasik roman yazarlarını okumuşumdur. Başlar yazarların adlarını bir bir saymaya.

Amcam yazarları saydıkça, Belediyedeki görevli şaşkınlığını gizleyemez. Eski tavrı değişir ve amcama tamam işe alındın der.

Böylece Belediyede işe başlar ve vefat edene kadar bu işte çalışır. Yine okuduğu kitaplar, belli bir yaştan sonra onun iyi bir iş bulmasına yardımcı olmuştur. Amcamın aynı zamanda şiir denemeleri de vardı. Şimdi onu Hadi Besleyici´nin kaleminden tanıyalım.

?MIGIRDİÇ KORKOR şehrimizin tanınmış marangozlarındandır. Doğma büyüme SİVASLI´dır.Küçük yaştan itibaren kendini mesleğine vermiş ve titizliği sayesinde başarılı olmuştur.

KORKOR ustamızın kendi sanatı dışında özel meraklarından biri de okumak ve kendini yetiştirmektir. Nitekim bu merakı sayesinde kendini yetiştirmiş ve geniş bir konu olan felsefeye merak sarmıştır.Duygulu bir insan olarak yazdığı şiirler vardır ve bu şirler yerel gazetelerde yayınlanmıştır.

İşte hem sanatkar, hem şair, bir hemşerimizin şiirini birlikte okuyabiliriz artık.

 

ÇEŞME

Şu bizim mahallenin çeşmesine bir bakın

Geliyor susayanlar,ona hep akın akın

Fışkırtır gözlerinden, gümbür gümbür hayatı

Gark eder nimetine insanı, haşaratı.

**

Eşittir ona göre bir böcekle, bir insan

Çünkü, tek bir Tanrı´dır her varlığı yaratan

Yeniden hayat verir, sararan yapraklara

Lime lime kavrulup, çatlayan topraklara

**

Bakmadan kusuruna, kirletenim başını

Söküp götürenim, temelinin taşını

Büyük bir istiyakla, dolar taşar kabına

Karşılık beklemeden o kendi hesabına.

**

Kim ne kadar isterse, severek veriyor o herkese

Aldığını vermektir ancak onun gayesi

Kulakları okşar şırıl şırıl dinmeyen sesi

Verdikçe artar, tükenmez sermayesi.

**

Vererek Tanrı´sına arzı şükran ediyor

Ona olan borcunu, böylesine ödüyor

Vermekle tükenmez hiçbir şeyin bereketi

Örnek olmalı bize onun bu hareketi

                         MIGIRDİÇ KORKOR