Züleyha Üstün

Tarih: 04.06.2017 15:10

Şşşşşttt...

Facebook Twitter Linked-in

Şşşşştttt?.

Sonu  bayram olan bir yaz perdesi araladı ramazan. Pide kokularını  çeke çeke fırınlardaki  kuyruklar. Oruca alışmaya çalışan miniklerin akşama bunu da yerim, şunu da yerim diye mutfağa daha sabahtan bıraktıkları iftarlıklar. Uykuya yatmış gençler sahura kadar oturunca ertesi gün uzun..  .Geçen sene: ?Gelecek sene kim öle kim kala.?  diye hayıflanan, hep şükreden, tesbih çeken yaşlı teyzeler. İşten çıkmış koştura koştura evlerine ulaşmaya çalışan insanlar.?Ayy akşama ne pişircem.? derken sofralar döktüren anneler .Mutfak pencerelerinden taşan yemek kokuları . Pişirdiğinden komşuya da aceleyle götürenler .Özenle sofrayı  hazırlayan cici kızlar..Ezan sesini dinleyen çocuklar. Muhabbetle  oturulan sofralar.Birazdan teravih namazını şenlendiren çocuk sesleri Evlerden gelen kaşık tabak şıngırtıları.

Belki de en keyiflisi bu. Camı açınca kulaklara dolan bu sokak , mahalle sesleri.Şşşşştttt?Kimse eski ramazanlar demesin. Geçmişi anıp hayıflanmak yerine zamanın parçası olmak gerek.Bu bir yürek meselesi.Yaşamak ve yaşatmak arzusu, biraz samimiyetle istemeye bağlı .Senin gibi yaşamayanların, düşünmeyenlerin hayatlarını tırtıklamayı, gözetlemeyi bırakarak yol almak . Bu hiç durmadan ilerleyen ömür sayacımızı tik tak ayarında taşıyan dünya varsın herkesin arzuhali için dönsün .Sen şeker gibi eze eze tadını çıkar.Sabır ritmini yakala?Bu mübarek ramazanda bereketin , rahmetin, ibadetin içinde kaybol.Kol, kanat, sofra,  yürek aç. ?Ramazanla gelen bu huzur,iç hesaplaşma, silkelenme;  kaçırdığın atladığın, yapmadığın her ne varsa alsın götürsün senden..?

Bir olmuş, birlik olmuş, iftarla başlayan, sahurla şenlenen ramazan ruhunda , geniş sofralarda buluşan güzel insanlar?Hep söylüyorum (kendimin de dahil olduğu )bir yemek lokmasının çöpe girmediği, bir ekmek diliminin atılmadığı sofralar  her nerede yaşanıyor ve yaşatılıyorsa yürekten paylaşıyorum .

BU ARALAR

Art arda gelen şehit haberleri ne kadar can yakıcı. Toprağa düştükleri anda ocaklara düşen ateşle kavrulan  anaların, eşlerin, çocukların yürek yangınları nasıl sönsün . Ne olur yarabbim bu vatan sevdasına  bir asker düşmesin artık toprağa.Dualarımız hep onlar için. Eli yüreğinde evladıyla ilgili endişe duyan bütün anaların yüreklerini ferah ve geniş tutsun Allah.

YOK ARTIK

Boşandığı kadının canını yakmak için çocuklarını kaçırmış eş haberlerinden biri daha. Arada mesajlar atarak kadına korku salan sözde baba. Kadını  bitirmek için çocuklarını harcamaktan çekinmeyen, hayatlarını yerle bir eden  böyle tiplerle aynı havayı solumak bile istemiyorum.Hele kadın cinayetlerinde gelinen son nokta çok ürpertici. Artık öldürülmekten  sadece kadınlar korkmuyor.Kadınları da aşan çocuklarını da gözünü kırpmadan öldüren,  kadınların  annelerini,babalarını , kardeşlerini de katleden bu canilere biri dur demeli . Bu kadar gözü dönmüşlük olur mu? Bitsin dedikçe sayıları hızla artan, kendini dünyanın merkezi sanan canavarlardan yetti  artık. Bu bir vicdansızlık, vahşilik  diyoruz  ?İnsanlık  ölmüş? diyoruz.Hiçbir şey değişmiyor yıllardır . ?İnsanlık ölmüş ? dedikçe  bakıyoruz  hep ?Kadınlar ölmüş?  .Artık  çocuklar, kadınların anaları, babaları, kardeşleri de eklendikçe boyutları nereye varacak diye çok  ürküyorum.

SAKIN BIRAKMAYIN

Taze filiz dallarınız varlık sebebiniz  evlatlarınızı.

Sizi sizden çok düşünen ayağınıza taş değse kalbi sızlayan  annenizi, babanızı.

Yuva sıcaklığınızın mimarı, kalbininin nerde attığını bildiğiniz can yoldaşınızı.

Sırtınızı yasladığınızda düşmeyeceğinizden emin olduğunuz kardeşlerinizi.

Çocukluğunuzdan beri sizi yüreğinde taşıdığını bildiğiniz Cananları.

Sizden yaşça küçük olmasına rağmen gücünüze güç katan, sizinle çok şey paylaşan her an yanında hissettiğiniz hayatınıza yerleşmiş, sizden biri olmuş,sırlarını paylaştığınız teyzeyi ?teyzoş? halayı? haloş? yapan Meleklerinizi, Selmalarınızı, Minirelerinizi, Cananlarınızı.

Can sıkkınlığınızı silkeleyen, bir türlü yetişemediğiniz ama peşinden sürüklendiğiniz her dem çoşkulu enerjisi yüksek Atiyeleri.

İnce zevklerle hep incecik kalan, sizi de yanına dahil eden, zamana sığmayan size de keyifli zamanlar  yaşatan Özlemleri.

Ortak hayallerinizin candan arkadaşı, zor zamanlarınızın kendinden önce sizi düşüneni,  konuşmadan anlaştığınız , sizin yerinize de seven, gözyaşı omzunuz Esinceleri.

Hep taze diri kalan eskimeyen sarıları, azmini  hayranlıkla seyrettiğiniz  Kaderleri.

Damağınızda içten lezzetler  bırakan Nazifeleri.

Elinizde büyüttüğünüz ama her daim o tatta kaldığınız, canınız yandığında nerde olsa kopup gelen,neleri sevdiğinizi bilen, sizin için yaşanacak, anı olacak keyifler biriktiren;  bir yerlerde sığınılacak liman tadında, çikolata bulaşıklığında sizi yüreğine yerleştirmiş  ortak karakterinizin candaşı Ayhanları, Mirayları.

Evinize çat kapı gelebilme rahatlığı önceliğinde, ne olursa olsun kapısını her an tıklatabileceğiniz hayatınızın tanıkları külüne muhtaç olduğunuz Nurgülleri .

Elektrik kesilse pişmeyen, fırında kalan  pasta,  böreklerini kapıp sizde pişirecek sıcaklıkta samimiyet taşıdığınız akrabalarınızı.

Etrafınızda olmasından mutlu olduğunuz Yusufları ,Cerenleri, Hasanları.

Çok şey paylaştığınız yüreğinizin bir köşesinde hep var olan  fakat şimdi yakınınızda olmayan kahve tadında, abi kardeş tadında Mustafaları, Fatmaları, Ayselleri, Nurayları, Ömerleri ,Alileri, Ayşeleri, Yaseminleri?

Sakın  bırakmayın,

Biriktirdiğiniz bu insanlar hayatınızın paha biçilmez zenginliğidir. Bulutların üstünden düşseniz asla canınızın acımasına izin vermezler. Bu rahatlıkta ve güvende koşun dikenlerin, çalıların, taşların üstüne doğru ?                                                                                                                                                                         GÜLÜMSÜYORUM

Ramazanda yorulup,  susamayasın diye işten eve   yürümenize gönlü razı olmayan, bu akşamda yemek  yapmak için yorulma diye eli kolu yaptığı yemeklerle  dolu kapınıza gelen, iyilik yapmanın çıtasına tavan yaptıran insanlara gülümsüyorum. Güzellik yüklü böyle zarif insanlar hep çoğalsın  .

 Sevdiğim  Sözler

"Yastık geceleri senden rahatsız olmuyorsa; 
Vicdan kuş tüyü gibi hafif 
Uykun kırkı çıkmamış bebek gibi
Derin,temiz ,Allah´tandır; işin tamdır

                                        Meltem Akın


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —