ACİL MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR!

ACİL MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR!

STHM ÖZEL HABER

Ultrason cihazının hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve ambulanslarda kullanılması yaşamı tehdit altında olan kritik durumdaki hastaların erken tanınmasına ve tedavilerinin erken başlanmasına olanak vermektedir. 

Acil sağlık hizmetleri zincirinin önemli bir halkası olan İlk ve Acil yardım Teknikerleri ile Acil tıp teknisyenlerinin ultrason cihazı kullanımı konusunda yeterli bir eğitim almaları halinde hastane öncesi acil bakımda daha iyi ve kaliteli hizmet verebildikleri ortaya konmuştur. İlimizin yüz aklarından olan Acil Tıp Uzmanı Sayın Uzm.Dr.Behnan GÜLÜNAY, hastaya ilk müdahalede zaman kaybını gidermek amacı ile hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde ülkemizde de ambulanslarda ultrason kullanmanın önemini dile getirmekte ve bu doğrultuda özverili çalışmalar yapmaktadır. 

Aynı zamanda Paramedik ve Hastane Öncesi  Acil Tıp Derneği ( PARHAD ) Ultrason Çalışma Gurubu Başkanı olan Uzm Dr.Behan GÜLÜNAY, İl sağlık Müdürlükleri ve PARHAD derneği işbirliği içerisinde ülkemiz genelinde İlk ve Acil yardım Teknikerleri, Acil tıp teknisyenleri ve UMKE ekiplerine sahaya yönelik teorik ve pratik uygulamalı ultrasonografi eğitimleri düzenlemektedir. 

Bu eğitimlere ilk olarak 2019 Aralık ayında ilimiz Sivasta başladıklarını bunu Ankara ,Mardin,Van ve Kastamonu illerinde verdikleri eğitimlerin izlediğini ifade etti. Acil vakalara ilk müdahalede başarı oranının arttırılması, teşhis ve tedavinin hızlandırılması amacı ile ambulanslarda portable ultrason cihazının kullanılmasının önemi nedeni ile bu işe gönül verdiklerini ifade eden Uzm.Dr.Behnan GÜLÜNAY eğitimlere hız kesmeden devam edeceklerini, bu eğitimi 81 ile yayma politikası güttüklerini bu proğramın hastane öncesi acil sağlık hizmetleri organizasyonunda görev yapan personellere yönelik yapılan zorunlu modül eğitim programlarına entegre edilmesi gerektiğini bu konunda da Sağlık Bakanlığı ve Tübitak düzeyinde proje çalışmaları üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.



Anahtar Kelimeler: MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR!