ÜZÜMLÜ Tatlısı Yok Olmasın!

ÜZÜMLÜ Tatlısı Yok Olmasın!

SİVAS Mutfağının özel yemeklerinden biri olan ÜZÜMLÜ unutulmak üzere. Hem düğün yemeği hem de tatlı olarak asırlardır damak zevkine hitap eden yemeği yapanlar ise bitmek üzere...

StHM ÖZEL HABER

SİVAS TİMES GAZETESİ, unutulan bir lezzet harikasının izini sürüyor. Düğünlerde konuklara ikram edilen ve TONUS KÖFTESİ´nin tamamlayıcı unsuru olan ÜZÜMLÜ yemeğini birkaç kişi haricinde maalesef yapanın görülmediği biliniyor.

Altınyayla ve DELİİLYAS yörelerinde kırsal hayvancılığın yapıldığı yerlerde et ve "parmak üzüm" ile yapılan bu yemek, sindirimi kolay olup mideyi rahatlatması ile de öne çıkıyor.

Yaklaşık 20 yıl önce düğünlerin olmazsa olmazı olan ÜZÜMLÜ´nün TONUS KÖFTESİ ile eşdeğer olup bir birini tamamlayarak damak zevkine hitap ettikleri araştırmacılarca dile getiriliyor.

Yörede ÜZÜMLÜ yemeğini yapanların neredeyse bittiği ve birkaç kadının bu yemeği yaptığı bilgilerine ulaşıldı.

 YEMEĞİN YAPILIŞI;

Üzümlü "parmak üzümü" denilen üzüm ile yapılır. Bir kazanın veya büyük bir tencerenin altına ilk başta çiğ et konur.

Sonra ise bir kat üzüm ve bir katta pişmiş et konur. Az ateşte hiç karıştırılmadan, yaklaşık olarak bir saat pişirilir. Üzümlüye konulan et çok yağlı olduğu için, yemeğe hiç yağ konulmaz. Piştikçe üzümün tadı ete de geçerek eti tatlandırır.



Anahtar Kelimeler: ÜZÜMLÜ Yemeği Oluyor